Statele Unite se retrag din Tratatul INF

Statele Unite vor suspenda începând de sâmbătă obligaţiile asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunţat secretarul de Stat, Mike Pompeo.

„Încălcările comise de Rusia expun riscurilor milioane de europeni şi americani. Este datoria noastră să reacţionăm în mod adecvat”, a declarat Mike Pompeo, citat de CNN, preluat de Mediafax.

„Ani întregi, Rusia a încălcat fără remuşcări Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare”, a subliniat Pompeo, precizând că Washingtonul va suspenda respectarea acordului începând de sâmbătă.
Moscova are la dispoziţie 180 de zile pentru a reveni la respectarea Tratatului INF, în caz contrar acordul va deveni nul.

La rândul său, preşedintele Donald Trump a afirmat că Statele Unite „au respectat în totalitate Tratatul INF în ultimii 30 de ani”. „Dar nu putem fi singura ţară care are obligaţii în virtutea acestui tratat”, a transmis liderul de la Casa Albă.

Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov.

Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a declarat, că pentru UE este foarte important să fie menținut Tratatul INF.

„Pentru noi, ca Uniune Europeană, este foarte important să fie respectat Tratatul INF și astfel să fie respectat cadrul acestuia. Nu ne dorim ca Europa să redevină un câmp de luptă, un loc în care alte mari puteri se confruntă între ele. Asta ține de istorie îndepărtată, iar Tratatul INF a contribuit la depășirea acestei situații și UE însăși a contribuit la depășirea situațiilor conflictuale din trecut, la care nu vrem să revenim”, a afirmat vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, întrebată fiind care este poziția Uniunii Europene în legătură cu Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: