Rusia și Statele Unite se amenință reciproc pe tema înarmării nucleare

Decizia președintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite din tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) ar putea încuraja Rusia să restabilească balanța militară, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția Tass.

Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, care a fost semnat de președinții Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, interzice deținerea, producerea și testarea rachetelor cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri. Recent, cele două mari puteri s-au acuzat reciproc că au dezvoltat sisteme care înainte erau interzise prin tratat.

Donald Trump a anunțat sâmbătă seara că Statele Unite se vor retrage din Tratat și a acuzat Rusia de încălcarea acordului. „Statele Unite nu vor permite Rusiei să producă armament în timp ce noi nu avem voie. Nu ştiu de ce fostul preşedinte Barack Obama nu a purtat negocieri sau nu a abandonat Tratatul. Rusia încalcă de mulţi ani acest acord”, a declarat Donald Trump la un eveniment electoral desfăşurat în statul Nevada. „Vom încheia acest acord, ne vom retrage. Vom dezvolta armament de acest gen”, a spus Donald Trump.

Administraţia Vladimir Putin a acuzat, de asemenea, în mai multe rânduri, că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, a declarat, după anunțul făcut de Donald Trump, că retragerea SUA „forţează Rusia să ia măsuri pentru a-şi garanta securitatea”. „Dacă Statele Unite dezvoltă noi sisteme, sunt necesare măsuri din partea Rusiei pentru restabilirea echilibrului de forţe”, a subliniat Peskov.

Mihail Gorbaciov a calificat decizia președintelui Donald Trump din weekend ca fiind una „iresponsabilă”.

Și Uniunea Europeană a îndemnat Statele Unite şi Rusia să continue dialogul pentru menţinerea INF. „Statele Unite şi Federaţia Rusă trebuie să continue dialogul constructiv pentru menţinerea Tratatului şi pentru a se asigura că este aplicat în mod complet şi verificabil”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, informează Mediafax.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: