Steril szoba is fog működni a kolozsvári Gyermekklinikán

Az ország északnyugati részén fekvő kolozsvári Gyermekgyógyászati Klinika (Pediatrie II) az ország első olyan típusú gyermekkórháza, ahol steril szobákat alakítottak ki az onkológiai betegségekkel küzdő gyermekek számára.

A steril szobákat már a jövő héten funcióba helyezik. Két ilyen típusú szobárol beszélünk, mindkét szoba egy ággyal és szűrő- és légnyomásos rendszerekkel rendelkezik, amely megakadályozza a mikróbák betelepedését és terjedését. Jelenleg országszinten csak két másik városban létezik hasonló berendezés, Bukarestben és Temesváron. A két steril szoba csökkenti a fertőzés kockázatát a külömböző rákos megbetegedésekben szenvedő gyermekeknél.

„Ezek a szobák segítenek megelőzni a gyermekek fertőzési lehetőségeit, így a súlyos leukémia és a daganatok kezelése hatékonyabb, kemoterápiával kezelhető. Jelenleg nyolc ágyunk van, de ugyanakkor körülbelül tíz gyermeket utalunk be, akik közül kettő más szalonokban lesz elhelyezve. Vannak betegek az egész térségből, alapvetően nyolc megyéből hozzák ide a gyerekeket. Az internálás időtartama körülbelül két hetet tart ” – mondta el az EBS Radiónak Dr. Gheorghe Popa, a Kolozsvári Gyermekklinika (Pediatrie II) vezetője.

Számos kórházban a nem megfelelő felszerelések miatt sok szülő, akinek gyermeke onkológiai betegséggel küzd választja azt, hogy külföldre vigye gyermekét, ott keressen megfelelő korházi ellátást.

„A legnagyobb ellenség a korházakban a fertőzés veszélye. Bármilyen bacillus, bármilyen kicsi is legyen, amely nem befolyásolna egy egézséges személyt, hatással lehet egy ilyen betegre. És akkor teljesen normális, hogy a szülők, ha látják a kórházak körülményeit, jobb feltételeket akarnak biztosítani gyermekeik számára, keresvén ezt egy másik országban. Tudjuk, hogy az orvosok munkájukat végzik, megtesznek minden lehetőt a páciensek meggyógyításáért, de ha nincs megfelelő körülményük illetve eszközük, akkor normális az a tény, hogy a szülők szeretnék elvinni gyermeküket az országból” – mondta Oana Gheorghiu, a „Dăruiește Viață” („Ajándékozz életet”) Egyesület alelnöke, aki hozzájárult ezeknek a steril szobáknak a megnyitásához Temesváron és Bukarestben is.

Dr. Gheorghe Popa támogatja azt, amit Oana Gheorghiu elmondott a szülők választási lehetőségeit illetően.

,,Mi is beszéltünk néhány szülővel, akik külföldre szerették volna vinni gyermekeiket. Megkérdeztük őket, hogy mi az oka a választásuknak és egyértelműen a kondíciókra hivatkoztak: ez megfelelő higiéniát és szükséges személyzetet jelent. Egy
műszakvezető aszisztens, aki tíz gyermekre kell felügyeljen nem elég. Nem könnyű feladat számukra” – magyarázta a Gyermekklinika II (Pediatrie II) vezetője.

A 100 000 eurós finanszírozást az „Untold” Fesztivál biztosította, a „Dăruiește Viață” („Ajándékozz életet”) Egyesülettel együttműködve.

A mi szerepünk az, hogy ennek a célnak előmozdítójaként tevékenykedjünk, és sikerült már mozgósítani rajongókat is, hisz 100 000 euróból több mint 18 000 eurót rajongók adományoztak” mondta Edy Chereji, a fesztivál marketingvezetője.

A Kolozsvári Sürgősségi Gyermekkórház igazgatója, Dr. Călin Lazăr szerint a magánszemélyek bevonása az egészségügyi rendszer finanszírozásába egyre gyakoribb és sokat segít a helyzeten.

Az igény annál is nagyobb, mivel egyetlen magánkórház sem fog összpontosítani az intenzív ellátásra az onkológiai betegség terén. Még ha az állam a gyógyszerekbe is fektet be, még mindig jelentős hiányosságok vannak az infrastruktúra terén. Optimista vagyok és remélem, hogy ezeket a szobákat áthelyezhetjük az új gyermekkorházba” – mondta Dr. Călin Lazăr, kórházigazgató.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: