Studiu | 3% dintre clujeni sunt expuși la un nivel de poluare fonică peste limita admisă

Aproximativ 3% din populația municipiului Cluj-Napoca este expusă la un nivel de poluare fonică peste limita legală admisă de 70 de decibeli.

Potrivit datelor Agenției de Protecție a Mediului, principala sursă este traficul intens din oraș. Locuitorii Clujului consideră că zgomotul este mai pregnant în zona centrală.

Zgomotul produs de traficul de pe cinci străzi din Cluj-Napoca se află în monitorizarea Agenției de Protecție a Mediului.

„Agenția pentru Protecția Mediului Cluj monitorizează zgomotul produs de trafic în catrtierul Zorilor, pe strada Observatorului, în cartierul Mănăștur, pe Calea Florești, în cartierul Mărăști, pe strada Aurel Vlaicu, în centru, în zona străzii Barițiu, și pe strada Oașului. Dintre toate punctele de monitorizare, zona Oașului este cea în care avem valorile cele mai ridicate”, a devclarat pentru EBS Radio Liana Mureșan, director executiv al Agenției de Protecție a Mediului Cluj.

Locuitorii orașului sunt sfătuiți să folosească mijloace alternative de transport pentru a se reduce poluarea fonică. În plus, Primăria Cluj-Napoca are mai multe soluții pentru a reduce nivelul zgomotului din oraș.

„Ca și soluții sunt propuse plantarea cât mai multor arbori și, de asemenea, în zonele podurilor va trebui să punem panouri fono-absorbante. De exemplu la podul Locomotivei ar trebui să punem panouri fono-absorbante pentru a elimina zgomotul provocat de trecerea mașinilor peste pod și a trenului și, de asemenea, pentru Centura metropolitană vor fi prevăzute panouri fono-absorbante în condițiile în care această centură va trece pe lângă zone locuite”, a declarat viceprimarului Dan Tarcea.

O dată la Cinci ani, Primăria este obligată să întocmească o hartă strategică de zgomot și să vină cu soluții pentru reducerea acestuia.

Alexandra Ogruțan

Te-ar mai putea interesa

X
X
X