66% dintre români cred că sunt superiori cultural altor nații, ceea ce plasează țara noastră pe locul al treilea într-un top bazat pe un studiu realizat de Pew Research Center.
Primele locuri sunt ocupate de Grecia, unde 89% dintre locuitori cred că sunt superiori din punct de vedere cultural altor nații, și de Bulgaria, unde acest procent ajunge la 69%.
În ceea ce privește nivelul de toleranță, doar 29% dintre români ar accepta ca din familia lor sau din rândul vecinilor să facă parte un musulman sau un evreu, ceea ce plasează țara noastră pe primul loc în acest clasament, în care pe poziția secundă se află bulgarii, cu 32%, informează Mediafax.
De asemenea, 74% dintre români resping ideea căsătoriei între persoane de același sex, mai „înverșunați” fiind doar bulgarii, cu 79%. Și tot 74% dintre români consideră religia ca parte din identitatea națională – „a fi creștin este egal cu a fi cu adevărat român”, fiind urmați de bulgari, cu 66%.
Potrivit studiului Pew Research, 98% dintre adulții din România se consideră a fi creștini. Totodată, 46% dintre români consideră că guvernul ar trebui să promoveze valorile și credințele religioase.
La nivel general, studiul Pew Research Center demonstrează că, în unele cazuri, diferențele continentale privind atitudinile și valorile pot fi extreme. De exemplu, în toate țările din Europa centrală și estică, mai puțin de jumătate dintre adulți spun că sunt gata să primească în familie un musulman, în timp ce procentul acestora în Europa de vest este de peste 50%, iar o atitudine similară este întâlnită și în ceea ce privește evreii.
Studiul arată că pentru majoritatea persoanelor care locuiesc în fostul bloc estic a fi creștin – catolic sau ortodox – constituie o componentă importantă a identității naționale. În Europa de vest, din contră, oamenii, în majoritate, nu au sentimentul că religia este un element major al identității naționale.
În ceea ce privește mariajul între persoane de același sex, în Vest, majoritatea este în favoarea acestuia și aproape toate țările au legalizat practica, în timp ce în Europa centrală și estică, cei mai mulți dintre participanții la studiu se opun legalizării căsătoriei persoanelor de același sex. Niciuna dintre țările din Europa centrală și estică nu autorizează acest tip de căsătorie.
Sursa foto: pixabay.com