Sumele alocate pentru finanțarea Educației vor crește cu cel puțin 15% anual, s-a angajat Guvernul

Întrunit într-o ședință solemnă la Alba Iulia, Guvernul a aprobat un acord cu sindicatele din învățământ, prin care Executivul se angajează să ia măsuri pentru sprijinirea educației, cum ar fi creșterea sumelor pentru finanțarea acestui domeniu cu cel puțin 15% anual.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, spune că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, s-a angajat că vor exista bani pentru creșterea veniturilor alocate Educației, precizând că majorările sunt necesare.

„Discuțiile acestea au fost fără îndoială cu ministrul Finanțelor și ministrul Finanțelor s-a angajat că o să avem bani să respectăm angajamentele. Angajamentele acelea sunt și ele eșalonate în timp. Nu se dau toate resursele deodată, însă trebuie să recunosc, suportul financiar e important, efortul financiar e important pentru acest acont”, a spus ministrul Educației, citat de Mediafax.

Acordul mai prevede acordarea a doua salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală, acordarea unei sume de până la 5000 euro pentru achiziția și modernizarea unei locuințe, precum și cumpărarea terenului necesar construcției, pentru personalul didactic din mediul rural, acordarea unei garanții de stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziționării unei locuințe, dar și acordarea unei prime de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizează în mediu rural. De asemenea, Guvernul s-a mai angajat să acorde, la pensionare, cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învățământ de minimum 30 de ani șase salarii medii brute pe economie, dar și să construiască cel puțin 1000 de grădinițe cu program sportiv.

Acordul a fost semnat de liderii federațiilor reprezentative din învățământ, respectiv Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater, Simion Hăncescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învățământ, și Marius Nistor, preşedintele Sindicatului din Învăţământ Spiru Haret, informează Executivul.

Guvernul s-a reunit în ședință solemnă la Alba Iulia, cu prilejul celebrării Centenarului.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: