FOTO | Florin Piersic, sărbătorit de sute de clujeni: „Îmi pare rău că nu am 38 de ani, ci 83”

Sute de clujeni l-au sărbătorit sâmbătă seară pe cunoscutul actor Florin Piersic, la cinematograful care îi poartă numele. Artistul împlinește duminică, 27 ianuarie, 83 de ani.

Florin Piersic a fost așteptat cu sufletul la gură, preț de aproximativ o jumătate de oră, de sutele de persoane care au ținut să participe la spectacolul ce i-a fost dedicat sau cel puțin să îl vadă pe cunoscutul actor.

„Am vrut să fim prezenți special pentru ziua lui, este un actor bun și a muncit mult pentru asta”, a spus o tânără.

„Ne mândrim cu Florin Piersic și ca atare am venit, chiar dacă nu participăm la spectacol, cel puțin să îl vedem de aproape. Este suficient”, a relatat un domn.

Cunoscutul actor și-a făcut apariția cu un trandafir roșu în mână, alături de soția sa, Ana. Întrebat cum se simte înconjurat de numeroși clujeni, Florin Piersic a răspuns: „Extraordinar. Îmi pare rău că nu pot să mă bucur, că nu am 38 de ani și am 83, asta este tot”.

Actorul a fost întâmpinat cu un buchet de 83 de trandafiri, oferit de către o doamnă, fiind ovaționat, la intrarea în sală, de către cei prezenți.

„Florin Piersic ar fi putut face carieră și la Holywood”, a spus criticul de film Irina Margareta Nistor, amfitrioană a serii, alături de realizatorul TV, Rareș Bogdan.

Pe ecranul cinematografului au rulat imagini cu scene din filmele în care a jucat actorul clujean, dar și mesaje din partea unor oameni politici, ambasadori, respectiv imagini de familie, comentate, din sală, de către artist.

Unul din cele mai savuroase momente a fost cel în care Florin Piersic s-a adresat Mitropolitului ortodox al Clujului, Andrei Andreicuț, respectiv Episcopului greco-catolic, Florentin Crihălmeanu: „Excelența voastră, vreau să spun un lucru sincer. Excelență,  vă urăsc… și o să îmi spună <<Cum poți tu să urăști pe cineva?>> Păi cum să nu vă urăsc când dumneavostră aveți 70 de ani, azi, iar eu am 83”, i-a transmis acesta Mitropolitului.

„Excelență, dumneavostră mai mâncați din când în când, sunteți cam slăbuț, probabil că postiți mult, ceea ce eu încă nu am reușit, dar o să reușesc”, a venit și replica adresată Episcopului.

Florin Piersic a relatat apoi și o întrevedere cu patriarhul Daniel, culminând cu o o scenă de efect, în care a recitat o poezie de Dominic Stanca, dedicată lui Ștefan cel Mare.

Pe scenă au urcat și primarul Emil Boc, respectiv președintele Academiei Române și rectorul Universității Babeș-Bolyai, Ioan Aurel Pop, dar și partenera actorului din spectacolul „Străini în noapte”, Medeea Marinescu. Spectacolul, regizat de Radu Beligan după textul lui Eric Assous, a trecut de 1.200 de reprezentații. În primii ani, Florin Piersic a jucat alături de actrița Emilia Popescu.

Grupul muzical Icoane, coordonat de Ioan Bocșa, a oferit o repriză muzicală, iar cunoscutul interpret de muzică populară a povestit și câteva întâmplări trăite alături de Florin Piersic.

„Eram într-o seară la mine în grădină, eu bine dispus, Florin Piersic bine dispus și el, poate nu chiar ca mine, și atunci mi-am dat seama că este un foarte bun ascultător. Florin Piersic știe să asculte”, a spus Ioan Bocșa. „Bravo”, a venit replica actorului.

Spectacolul organizat la cinematograful „Florin Piersic”, pe fațadă căruia a fost proiecta mesajul „La mulți ani”, s-a încheiat cu o recepție.

Evenimentul dedicat lui Florin Piersic a fost organizat de Primăria clujeană, care a alocat 130.000 de lei de la bugetul local.

Text și foto: Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: