Számítógépes oktatás és túlzott telefonhasználat – hogyan is oldjuk meg és egyensúlyozzuk ki a technológia használatát?

Az általános iskolai tanulók 90% -ának már van mobiltelefonja. A pszichológusok véleménye szerint a túlzott internethasználat nagyban befolyásolhatja a kommunikációs képességet.

Egy egyesület tanulmánya szerint, amely a technikát az oktatási élmény részeként támogatja, azt mutatja, hogy az általános iskolai tanulók több mint 90% -a már rendelkezik mobiltelefonokkal. A készüléket leggyakrabban játékokra és szórakoztató tevékenységekre használják a fiatalok.

,,Az önkénteseink azt is megfigyelték, hogy a játékokat használják a leggyakrabban mind a mobiltelefonon, mind a számítógépen, kedvenceik pedig a Minecraft, a Fornite, a Brawl Stars vagy a Jurassic World Lego” – magyarázza Adelina Venter, a szervezet képviselője. Míg a gyerekek órákat akarnak tölteni a képernyők előtt, a szülők megpróbálják korlátozni az eszközök használatát. Az öt évvel ezelőtti felmérésekhez képest a mobileszközök internet-hozzáférésének négyszeres növekedését tapasztaljuk, a szakértők szerint.

,,A szülőknek figyelmet kell szentelniük a kiskorúak által elérhető tartalmaknak és a mobiltelefonnal töltött időnek „- figyelmezet Kallay Éva pszichológus. ,,A gyermekek és serdülők körében végzett számos tanulmány azt mutatja, hogy az internet túlzott használata nagyban befolyásolhatja például a kommunikációs képességet. Sok gyermek nehezen tud kommunikálni szemtől szembe, mivel megszokták a géppel történő kommunikálást – hisz nem beszélhetünk párbeszédről. A felelősségteljes, kiegyensúlyozott és alternatív felhasználás ajánlott a gyermekek készségeinek a zökkenőmentes és természetes fejlődéséhez” – mondta a pszichológus.

Figyelembe véve a munkaerőpiac igényeit, az említett kolozsvári egyesület képviselői azt mondják, hogy az iskolákban a tanításnak fejlődnie kell, így bevonják a technológiát az oktatásba is. A szervezet önkéntesei már megtették ezt az irányt és néhány éve Kozsváron hat általános iskolában a gyermekek programozást is tanulnak.

Ioana Pîrlea

Ne poți asculta și aici: