Szilágyi Enikő: ,,Együtt alkotunk világokat a nézőkkel”

Szilágyi Enikő színművész volt a Prospero páholy vendége a Györkös Mányi Albert Emlékhézban, Kolozsváron, ahol Demény Péter író moderálta a beszélgetést.

Szilágyi Enikő színművésszel, sanzonénekessel Demény Péter író beszélget a Prospero páholyban

Nagy érdeklődéssel fogadta a kolozsvári publikum a Prospero páholy vendégét, Szilágyi Enikő színművészt, ugyanis a művésznő 1987 és 1989 között szülővárosa, Kolozsvár színházának színpadán játszott, innen távozott nyugatra. Világhírű zeneszerzőkkel, írókkal dolgozik és Párizs kultikus színpadain lép fel. Az év legjobb színésznőjeként négyszer lett nívódíjas, megkapta a szép magyar beszédért járó Kazinczy-díjat, és kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével is.

A francia sanzon nagy mestere, de ugyanakkor nagy sikerrel adja elő a saját verseit és a számára írt költeményeknek megzenésített változatait is. Az alábbi dalban felfedezhető Kolozsvárhoz való kötődése:

Szilágyi Enikő, Klausenbourg

Demény Péter a művésznőnek szögezte talán az est egyik legfontosabb kérdését: ,,Mi történik veled a színpadon?” A színésznő nem is válaszolhatott volna másképp, mint azt mondván ,,minden” – hangsúlyozván: ,,Együtt alkotunk világokat a nézőkkel. A test formálása, a gesztus kialakítása -elmében, lélekben. Ezt nem lehet abbahagyni.” A művésznő pedig nem is hagyta abba, tovább alakítja szerepeit az élet nagyszínpadán, tovább dalolja a sanzonokat.

,,A félelmeimet soha nem vittem be a színpadra – ez egy olyan érzés számomra, mintha más dimenzióba, más világba kerülnék. A kollegáim mindig azt mondták nekem: Enikő, te egy más világból jössz! – Hát valóban, Erdélyből.” – jegyezte meg mosolyogva a művésznő.

9 év alatt 17 filmben játszott, többek között a Mihail Sebastian ,,Steaua fără nume” (,,A névtelen csillag”) című filmben is szerepelt Mona-t alakítva a 80-as években.

Mihail Sebastian: ,,Steaua fără nume” (,,A névtelen csillag”)
című dráma tévészínházi változatából részlet

,,Visky András: Júlia monodrámája – ez lett az én Bibliám. Ez a csúcs, ez kiszakadt belőlem, ebben minden benne van. Ez tanított meg engem arra, hogy hogyan lehet egyedül létezni a színpadon. Ez a monodráma teljesen megváltoztatta az életem.” – valotta meg a színésznő.

A művésznő pályafutása felvázolásával tulajdonképpen egy olyan világot ad át számunkra, amiből megtanulhatjuk: nem szabad feladni, az élet színpadán akár egy monodráma is megtaníthat a belső erő megtalálására, akár még arra is, hogy élvezzük, bármilyen szerepet kapunk a sorstól.


A Prospero páholy szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház, ötletgazdája és társszervezője Demény Péter.

Török-Ágoston Rebeka


Ne poți asculta și aici: