FOTO | Tabără de burnout la Ciucea, lângă Cluj. Aproape jumătate din populația activă a țării suferă de acest sindrom

O tabără cu tematica sindromului burnout a avut loc în weekend la Ciucea. 13 persoane au participat la întâlnirea care a avut ca temă această tulburare de adaptare cu simptome de anxietate și despresie.

Sindromul de burnout este din ce în ce mai des întâlnit la români, indiferent că este din cauza locului de muncă, a relațiilor sau a pasiunilor pe care aceștia le au. Studiile arată că aproape jumătate din populația activă a țării suferă de acest sindrom.

„Burnoutul este o stare de epuizare fizică și psihică, emoțională, care apare pentru că tragem de noi atât de mult încât nu mai avem resurse. E din ce în ce mai acută din păcate, pentru că oamenii intră în burnout în profesie, în relații, în hobby-uri, chiar în pasiunile pe care le au. Noi avem tendința asta modernă să facem din orice un target, o supraimplicare, o ambiție, un orgoliu, și atunci orice facem trebuie să facem super bine până când la un moment dat nu mai putem, nu mai avem de unde”, a explicat, pentru EBS Radio, medicul psihiatru Cristian Erdei, organizatorul taberei.

Deși burnoutul poate apărea în mai multe situații de viață, sunt totuși anumite meserii în care oamenii sunt mai predispuși la oboseală cronică. Acestea sunt cele în care angajații care au o responsabilitate mare, cum ar fi medicii sau polițiștii, cele repetitive, precum contabilitatea, sau cele care au de-a face cu oamenii, precum responsabilii de resurse umane sau profesorii. Cei care trec printr-o astfel de stare susțin că nu mai găsesc nici o bucurie în ceea ce fac. „Am suferit pe o perioadă de câțiva ani de acest sindrom de burnout. Efectiv lucram toată ziua, abia așteptam să vină seara să dorm”, spune o participantă la tabără. „În munca pe care o fac, e un lucru pe care îl chiar poți îmbunătăți. Vreau să știu mai mult. Chiar vreau să știu mai mult”, povestește un clujean.

Oamenii își pot de seama dacă trec printr-o etapă de burnout după câteva simptome. În primul rând, apare oboseala care nu cedează indiferent de numărul orelor de somn. Apoi, poate apărea o stare de agitație, de neliniște sau de anxietate. Tristețea este și ea prezentă, însoțită de dureri articulare și musculare.

„Ce poți face, e să observi simptomele astea din timp. Că multe din ele trec neobservate, în sensul că le pui pe seama contextului: <Știi, am avut de lucru, au fost două-trei chestii care s-au acumulat…>. Ce poți face e să iei o pauză, să stai un pic tu cu tine și să vezi: <de ce am dezechilibrat balanța asta efort-relaxare? De ce nu mi-am încărcat bateriile la timp?”, susține Cristian Erdei.

Pe lângă ceea ce poate face singură persoana care suferă de acest sindrom, se recomandă participarea la activități colective cu alți oameni aflați într-o etapă similară a vieții, precum workshopuri sau tabere.

„Se produce aici o solidaritate, un ajutor, așa care nu e pus la cale, pur și simplu vine spontan, pentru că oamenii îl simt. Vine din interiorul lor. Și asta îi ajută foarte mult. Pe lângă partea tehnică, sigur, de discuții pe care le avem, joculețe de rol, expuneri..”, spune Monica Vinasi, coordonatorul unui astfel de eveniment.

Text și foto: Alexandra Ogruțan

Ne poți asculta și aici: