Tabloul „Floarea soarelui”, pictat de Vincent van Gogh, nu va mai părăsi muzeul din Amsterdam

Celebrul tablou „Floarea soarelui”, pictat acum 130 de ani de Vincent van Gogh, va rămâne exclusiv în colecția permanentă a muzeului dedicat celebrului pictor din Amsterdam, Olanda.

Tabloul a fost supus unui proces de restaurare, iar experții au decis că starea lucrării este una „sensibilă”, drept pentru care s-a decis ca acesta să rămână exclusiv în colecția permanentă a Muzeului Van Gogh, potrivit Mediafax, care citează agenția Reuters.

Aceasta este concluzia la care au ajuns experții care au realizat o analiză a tabloului, pe care l-au supus unui proces de restaurare, vreme de șase săptămâni.

Tabloul a fost pictat de Vincent van Gogh în anul 1889, în sudul Franței.

„Baza și straturile de vopsea sunt stabile, dar sensibile la vibrații și modificări de nivel al umidității aerului și ale temperaturii”, a spus Axel Ruger, directorul Muzeului Van Gogh din Amsterdam.

Experții au reușit să afle și ce materiale a folosit exact pictorul olandez, inclusiv rola exactă de pânză din care a fost tăiată baza lucrării.

Experții mai spun că sunt siguri că atunci când a pictat acest tablou, Vincent Willem van Gogh s-a inspirat dintr-o lucrare mai veche, pictată în vara anului 1888 și care în prezent se află la National Gallery din Londra.

Tabloul „Floarea soarelui” va fi expus la Muzeul Van Gogh din Amsterdam din 22 februarie, sub o lumină mai blândă pentru a evita deteriorarea acestuia.

Pictorul postimpresionist olandez Vincent van Gogh (1853 – 1890) este una dintre cele mai influente figuri în istoria artei.

Sursa foto: Van Gogh Museum

Ne poți asculta și aici: