Teatrul Național Cluj prezintă ultima premieră a stagiunii. „Cel mai iubit dintre pământeni” se joacă în această seară

Spectacolul „Cel mai iubit dintre pământeni”, ultima premieră a stagiunii, se joacă astăzi seară la Teatrul Național din Cluj.

Punerea în scenă a cunoscutului roman al lui Marin Preda a fost realizată de regizorul Tudor Lucanu.

Rolul personajului central, Victor Petrini, este interpretat de Matei Rotaru, iar din distribuție mai fac parte printre alții, Ramona Dumitrean, Sânziana Tarța, Ovidiu Crișan și Irina Wintze.

Realizarea unui spectacol după un roman de aproape 1.300 de pagini, a reprezentant o provocare pentru regizorul Tudor Lucanu.

„Acest roman înseamnă pentru mine o viață în căutarea unei libertăți, dar nu știm dacă vom ajunge vreodata la ea. Cam așa este destinul lui Petrini. Așa îl văd eu. Cred că e bine ca fiecare spectator să se confrunte cu propria lui ființă și cu propriile lui idei despre ce înseamnă comunism, ce înseamnă iubire, eșecul în dragoste”, a declarat Tudor Lucanu.

Scris în anii ’80, „Cel mai iubit dintre pământeni”, ultimul roman al lui Marin Preda, spune povestea intelectualului Victor Petrini, destituit de la catedra de filosofie și condmanat la închisoare.

În 1993 romanul a fost ecranizat, cu Ștefan Iordache în rolul principal. Premeiera spectacolului de la Teatrul Național are loc astăzi de la ora 19.00. Următoarele reprezentații sunt programate în 18 și 25 iunie.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: