Actorul Dan Chiorean, de la Naționalul clujean, de Ziua Mondială a Teatrului: Să nu vă fie frică de actori, poate doar de cei de pe scena politică

Actorul Dan Chiorean, de la Naționalul clujean, a vorbit la emisiunea „Adio perne!”, de la EBS Radio, despre emoțiile trăite la fiecare spectacol, despre magia de pe scenă, dar și despre lecțiile primite din partea celei mai mari susținătoare.

„E un lucru extraordinar că magia asta se întâmplă într-o sală unde se stinge lumina, tu spectatorule stai acolo, protejat de întuneric și începe magia. Acolo într-adevăr se întâmplă aceste minciuni frumoase, care devin adevăr scenic, și te pun pe gânduri. Și acolo pe scenă se lasă uneori și cu victime. (…) Nu e bine să te canalizezi spre actori, mai ales despre cei de pe scena politică. Pentru că ei, dragii de ei, încep o într-o anumită perioadă și constați că după o perioadă de timp de vreo patru ani ei joacă în cu totul și cu totul altă piesă. Ei bine, de oamenii care joacă teatru în viață trebuie să te ferești, de actori niciodată”, a spus Dan Chiorean în discuția avută cu Tiberiu Crișan.

Actorul Naționalului a vorbit și despre una dintre lecțiile pe care le-a primit chiar din partea uneia dintre cele mai mari susținătoare. „Mama mea este cel mai critic spectator. Ea nu are milă. O dată, o săptămână am jucat atât de prost într-un spectacol încât a ieșit din sală. I-am rezervat un loc în primul rând și e fascinant să vezi în timp ce tu ești pe scenă că mama ta se ridică și deranjează pe ceilalți spectatori că nu i-a plăcut și a plecat din sală. O săptămână n-am mâncat. pentru mine a fost o lecție foarte, foarte bună. De atunci am foarte mare atenție la alegerile pe care le fac atunci când sunt distribuit într-o piesă”, a mai povestit artistul.

El a vorbit și despre cea de-a zecea ediție a Zilei Porților Deschise, care are loc astăzi la Teatrul Național Cluj-Napoca.

Ziua Mondială a Teatrului se sărbătorește, anual, pe 27 martie, din 1962, la inițiativa Institutului Internațional de Teatru (ITI). Data de 27 martie a fost aleasă pentru a marca importanța teatrului ca formă de artă și pentru a atrage atenția guvernelor, politicienilor și instituțiilor care nu au realizat potențialul de creștere economică pe care îl are acest domeniu.

Ascultă aici înregistrarea integrală a interviului:

Ne poți asculta și aici: