Tedy Necula, regizorul filmului „Coborâm la prima”: „Singurul model care contează e cel din oglindă pentru că e singurul pe care poți să-l modelezi”

Tedy Necula, regizorul primului film inspirațional românesc, a vorbit la EBS Radio despre ce înseamnă o poveste pozitivă și ce este un discurs motivațional. Tedy suferă de tetrapareză, lucru care nu l-a împiedicat să facă un film care acum a ajuns în cinematografe.

 

„Coborâm la prima”, film în regia lui Tedy Necula a avut în această seară premiera de gala la Cluj-Napoca. Înante de a ajune la cinematograful Victoria, regizorul s-a oprit în studioul EBS Radio, unde a stat de vorbă cu Anca Brășfălean, la emisiunea Tête-à-tête.

„Coborâm la prima este primul film inspirațional românesc. Asta înseamnă că este o poveste pozitivă, care se întâmplă într-un vagon de metrou care se oprește între stații, întâmplător în dimineața după incendiul de la clubul Colectiv”, spune Tedy Necula, care susține că este o producție dedicată romanilor, care „pică” bine la Centernar și care, speră el, arată spiritul romanesc, unit atunci când chiar trebuie să fim uniți.

Chiar dacă suferă de o formă de paralizie care îi afectează și mâinile și picioarele, spune că de fiecare dată când a văzut un film bun se gândea că ar fi vrut să îl facă el.

„Când am văzut prima dată <<Parfum de femeie>> m-am îndrăgostit de toată povestea. Este filmul în care eroul se luptă cu ceva din interiorul lui pentru ca în final să ajungă o versiune mult mai bună, umană. De obicei este urmat de un asistent, în acest film studentul, care învață. Publicul se identifică mult cu cel care învață, nu cu eroul”, a spus Tedy Necula.

El consideră că filmul inspirațional este unul surprinzător. Asta pentru că tu pornești de la niște preconcepții, iar până la final apar niște surpize în turnura poveștii care te fac să spui „wow”.

„Să fii inspirațional înseamnă să împărtășești niște povești personale prin care ai trecut tu și din care ai acumulat, și să lași lumea să își ia ce vrea dacă are nevoie și dacă găsesc ceva din ei în tine. Motivațional însemană 10 pași să devii bogat, 7 pași să fii celebru sau neînfricat. Dar singurul model care contează e cel din oglindă pentru că e singurul pe care poți să-l modelezi”, a mai spus regizorul.

Tedy, alături de Anca Brăşfălean după premiera filmului. Foto: EBS Radio

Tedy Necula a ales să facă film inspirațional pornind de la filmele documantare. El spune că a pornit de la reclame inspiraționale făcute pentru ONG-uri după care a făcut documentare în Europa pe cauze ca LGBT, copii orfani, dizabilitate. De ce?

„Am bucuria de a avea o dizabilitate de când m-am născut și asta mă ajută să nu duc o viața monotonă și atunci, având background-ul în ONG, am descoperit că e o nișă pe care am luat-o simțindu-mă confortabil să vorbesc pozitiv despre asta. E despre cum iți pui întrebările în viață. Dacă nu ar exista droguri? Dacă o cauză socială ar fi rezolvată? E vorba despre a căuta direct soluția”, a mai spus Tedy Nicula.

El a rămas fără mamă de mic, pe lângă faptul că suferea de o boală cumplită. Pe picioare l-a pus tatăl său și apoi…„La scurt timp am cunoscut-o pe a doua mamă, Dana, kinetoterapeutul care m-a ridicat în picioare. Orice copil crește frumos când îi arăți încredere, când îl lași să cadă dacă ești acolo să îi întinzi o mână când are nevoie, când îi dai și libertate, dar și ancora de care să se prindă. Așa am reușit și eu să cresc și să fug de acasă”, a mai spus Tedy Necula, la EBS Radio.

Sursa foto: Facebook/Tedy Necula