Tibi Ușeriu: „De abia aștept să fie gata Via Transilvanica să o pot alerga, să nu mai trebuiască să merg 10.000 de kilometri în zona Cercului Polar”

Tibi și Alin Ușeriu au fost la EBS Radio pentru a vorbi despre Via Transilvanica, un proiect de suflet al celor doi frați. Tibi a vorbit și despre hobby-ul său, Ultramaratonul Arctic.

Via Transilvanica, proiectul de suflet al fraților Ușeriu, a fost botezat de cei doi „Drumul care unește”

 

Via Transilvanica este un proiect al asociației Tășuleasa Social și este practic un drum de 1.000 de kilometri prin unele dintre cele mai frumoase zone ale României, de la Drobeta Turnu Severin și până în Bucovina. Deocamdată are 140 de kilometri, finalizați și „călcați” de iubitorii de drumeții.

Alin Ușeriu, președintele asociației Tășuleasa Social, a povestit la emisiunea moderată de Anca Brășfălean la EBS Radio, Tête-à-tête, despre acest proiect.

„M-am gândit ce frumos ar fi să fie un drum care să pornească, să zicem, pe acolo pe unde a început Transilvania, pe la Drobeta Turnu Severin, atunci când au venit romanii, să treacă prin toate etajele istorice, naturale și etnice pe care le are Transilvania și să se oprească dincolo de Transilvania, în Bucovina, la Putna. Oamenii ar întețelege cu mult mai bine România, le-ar fi mult mai dragă. Noi am vrea să avem un proiect care să ne pună pe harta mondială cu ceea ce avem noi ca țară”, a spus la EBS Radio Alin Ușeriu.

Alin spune că, împreună cu trei prieteni, prof. Mircea Miclea, Voicu Bojan și Toma Farcane, a parcurs mai demult acest traseu, cam 600 de kilometri din cei 1.000 care vor fi amenajați în final.

„Anul acesta m-am întâlnit cu Mircea Miclea și i-am spus <<hai sa facem Via Transilvanica>>. Enorm de mulți oameni știu deja de el, au donat bani, și-au cumpărat deja kilometri de traseu, mulți oameni fac voluntariat. Nu ne-a trecut nici printr-o cracă a capului că oamenii normali să vină să pună borne, să aleagă drumuri, să pună la dispoziție locuri de dormit. Asta am întâlnit la Via Transilvanica”, a spus Alin Ușeriu.

Și pînă acum au fost finalizați 140 de kilometri de traseu, care sunt deja practicați, au trecut oameni pe el. Alin Ușeriu spune că pentru acest proiect au avut peste 1.000 de donatori.

„Și nu am apelat la omenie în acest proiect, ci i-am invitat să construiască ceva cu noi. L-am numit <<Drumul care unește>>, un drum pe care nu îl vom termina în anul Centenarului, vom lucra la el și anul viitor și peste 10 ani”, a mai spus Alin Ușeriu.

Președintele asociației Tășuleasa Social spune că autoritățile din localitățile prin care trece acest drum au crezut și cred în continuare în acest proiect și au ajutat foarte mult. „Au fost companii mari, strategice, oameni normali, nu foarte bogați, care au participat la acest proiect. Noi trebuie să strangem peste un milion de euro (cât va costa amenajarea totală a traseului, n. red.)”, a mai spus Alin la EBS Radio. Și este convins că se vor strânge acești bani pentru că este un proiect pentru țară, care va aduce profit pe termen lung.

Despre Via Transilvanica, Alin a mai spus că este „un traseu foarte frumos, prin locuri foarte idilice, care ar trebui să fie puse în ramă, cu o ospitalitate simplă pe care noi am simțit-o. Trece prin sate care, din păcate, sunt depopulate și părăsite, dar care sunt extraordinar de frumoase. Are tot”.

Fratele mai mic al lui Alin, și poate un pic mai celebru, Tibi, este ambasadorul proiectului Via Transilvanica. Și face totul ca să îl promoveze.

„Eu de abia aștept să fie gata să îl pot alerga, să nu mai trebuiască să merg 10.000 de kilometri, până în zona Cercului Polar. Vreau să mai găsesc câteva zeci de nebuni să putem face o competiție pe el”, a spus Tibi Ușeriu la EBS Radio.

Alin și Tibi Ușeriu, alături de Anca Brășfălean în studioul EBS Radio.

 

El susține că nu este doar ambasador, ci a ajutat și ajută cu tot ce poate. El se va ocupa mai mult de zona de promovare în viitor. Va vorbi despre acest traseu până și celor din zona Arctică, acolo unde este „ultracampion”, bistrițeanul fiind de trei ori consecutiv câștigătorul Ultramaratonului Arctic, o competiție de anduranță.

„Fiecare comunitate va trebui să aibă grijă de acest traseu, să curețe copacii căzuți după furtună. Și sper să nu treacă ATV-urile sau alte utilaje pe acolo. Via Transilvanica este un proiect de anduranță, la fel ca Ultramaratonul. Alin are degerături la creier, așa cum eu am degerături la degete”, a glumit Tiberiu Ușeriu.

Tibi a mai spus la EBS Radio că anul acesta nu mai are niciun proiect de genul Ultramaratonului Arctic și că vrea să termine anul sănătos.

„Ultramaratonul este o plăcere și nu este periculos deloc. Mult mai periculos este să mergi de la Bistrița-Năsăud la București cu mașina. Să știți că se întâmplă de multe ori să trec prin emoții mai mari pe acest drum decât acolo (la Cercul Polar, n. red.). Putem zice că ne expunem unui pericol puțin mai mare, dar ne expunem oriunde la pericole. Și dacă mergi pe drumurile noastre românești treci prin pericole”, a mai spus Tibi Ușeriu.

Foto: Mihai Pop

X
X
X