Toamna scumpirilor. Clujenii plătesc de astăzi mai mult pentru biletele de transport și pentru căldură

O călătorie cu autobuzele, troleibuzele și tramvaiele Companiei de Transport Public din Cluj costă de astăzi 2,5 lei, cu 0,5 lei mai mult decât până acum.

De asemenea, prețul unui abonament lunar pe o linie a crescut de la 60 la 70 de lei, iar al unuia valabil pe două linii de la 84 la 95 de lei. Majorarea prețului la bilete și abonamente a fost solicitată de Compania de Transport Public și aprobată de consilierii locali clujeni în august. Reprezentanții societății și-au motivat cererea prin majorarea tarifelor la carburanți, energie electrică, materii prime, dar și prin mărirea cheltuielilor cu personalul.

Cluj-Napoca devine astfel unul dintre orașele cu cele mai scumpe bilete de transport în comun. Doar în Timișoara prețul unei călătorii este 2 lei și 50 de bani, în timp ce în Craiova este 2 lei, în Constanța un leu și 50 de bani, iar în București un leu și 30 de bani.

Crește prețul gigacaloriei

Și clujenii racordați la sistemul public de încălzire plătesc, de astăzi, facturi mai mari cu 10%. Prețul gigacaloriei s-a majorat de la 220 la 242 de lei. Scăderea producţiei în iarna anului trecut, una cu temperaturi mai ridicate, este cauza principală pentru creșterea tarifului, potrivit reprezentanţilor Regiei de Termoficare Cluj.

Numărul mare al debranșărilor de la rețea înregistrate în ultimii 4 ani, alături de costurile de operare ale instituției, reprezintă alte motive pentru majorarea prețului gigacaloriei.

Peste 26 de mii de apartamente sunt racordate la sistemul de termoficare, ceea ce înseamnă că de serviciile Regiei mai beneficiază aproximativ 70 de mii de clujeni.

X
X
X