Transferul deciziilor cu privire la atragerea și cheltuirea banilor europeni la autoritățile regionale, pe ultima sută de metri

Deciziile cu privire la cheltuirea fondurilor europene ar putea fi luate de la anul de autoritățile regionale. Legea care va permite eliminarea autorităților naționale din acest proces a fost trimisă la promulgare către președintele României.

Concret, legea ar permite ca Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) să devină autorități de gestionare a proiectelor, un rol jucat până acum de autoritățile centrale. Autoritățile locale, inclusiv cele clujene, au solicitat în mod repetat simplificarea procedurilor de gestionare a proiectelor cu bani europeni. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, spune că o astfel de decizie ar a duce o serie de beneficii la nivel local:

„Descentralizarea este un lucru benefic, care poate să se întâmple comunităților noastre. Pentru că deciziile se pot lua mult mai ușor la nivel regional și sigur că pot să fie adaptate politicile după nevoile comunităților în care își desfășoară activitățile ADR-urile. Fiecare comunitate poate să aibă un reprezentant și cred că ar ajuta și ar scurta timpii până la care să fie avizat un proiect.”

Cluj-Napoca a atras în exercițiul financiar actual aproximativ 420 de milioane de euro, pentru achiziția de mijloace de transport în comun, modernizarea de parcuri și străzi, dar și pentru centura metropolitană. Județul Cluj este de asemenea unul din liderii atragerii și cheltuirii de bani europeni.

 

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: