Turiștii vor plăti o taxă pentru fiecare noapte petrecută la Cluj-Napoca. Banii vor fi folosiți pentru promovarea orașului

Turiștii care se vor caza de anul viitor în hotelurile și pensiunile clujene vor plăti o taxă specială, de 1% din prețul unei nopți de cazare. Sumele obținute astfel vor fi folosite pentru promovarea Clujului ca destinație turistică.

În Cluj-Napoca, prețul mediu al unei nopți de cazare, pentru o persoană, este, potrivit site-ului booking.com, de 228 de lei. Astfel, fiecare turist va achita pentru o zi petrecută în orașul de pe Someș, în medie, puțin peste 2 lei.

Ultimele date ale Institutului Național de Statistică arată că, în primele zece luni ale anului, în hotelurile și pensiunile din Cluj-Napoca au fost înregistrate peste un milion de înnoptări. Asta ar înseamna încasări de circa 2 milioane de lei la bugetul local.

De altfel, autoritățile estimează că noua taxă va aduce la buget peste 400.000 de euro. „Prin această taxă vom putea, în primul rând, să promovăm mai bine interesele municipiului Cluj-Napoca și să creștem calitatea actului de turism. În toate marile orașe europene există această taxă de turism și cred că avem și noi nevoie de această taxă de turism, ca să putem să ne promovăm mai bine”, a declarat, pentru EBS Radio, Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

Limitarea taxei la 1% a venit la propunerea reprezentanților hotelurilor clujene, în condițiile în care clienții sunt tot mai atenți la prețurile pe care le plătesc, spune Sorin Rădoiu-Leș, patronul unui hotel de 3 stele din Cluj.

„Clienții în ultimii ani sunt mai sensibili la preț ca oricând și se uită la fiecare leu, în alegerea cazării tariful este esențial pentru o mare parte dintre ei. Și hotelurile în general care au clasificări mai mici și tarife mai mici sunt mai vulnerabile la orice creștere de preț”, susține Sorin Rădoiu-Leș.

Introducerea taxei speciale de promovare a turismului urmează să fie aprobată în ședința Consiliului Local de miercuri. Hotărârea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019 și se va aplica în unitățile de cazare clasificate din Cluj-Napoca.

Sursa foto: Facebook/Primăria Cluj-Napoca