UBB lansează un aparat care monitorizează calitatea aerului din clădiri

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca lansează pe piață un aparat care măsoară calitatea aerului, dar și eficiența energetică a clădirilor, dezvoltat și testat de cercetătorii clujeni.

Aparatul poate înregistra radonul (care, peste pragul critic, poate influența inducerea unor forme de cancer, a bolilor respiratorii etc.), compușii organici volatili (cu impact asupra sistemului respiratoriu, nervos, de reproducere etc.), monoxidul de carbon (cu impact letal dacă depășește pragul critic), dioxidul de carbon (cu impact negativ asupra stării de sănătate), alți parametri de mediu, precum presiunea, umiditatea și temperatura. Toate aceste date pot fi vizualizate online, în timp real, prin intermediul aplicațiilor mobile, existând posibilitatea stabilirii pragurilor critice de alertă.

Sistemul SmartRadon a fost deja autorizat de OICPE – Organism Independent pentru certificarea produselor electrice și a fost suspus unor testări de performanţă în cadrul unui institut european de verificare metrologică pentru etalonarea şi validarea internaţională a prototipului.

„În ultimii ani, în logica universităților world-class, UBB și-a dezvoltat o strategie modernă și planuri operaționale pentru a conecta componenta de cercetare avansată cu componenta de inovare-antreprenoriat, pentru a genera produse/servicii inovative. În acest context, spre exemplu, pe lângă SmartRadon, UBB a mai lansat recent produse inovative (PsyPills etc.) și, în curând, în colaborare cu EON Reality din SUA, va lansa aplicația VR-Mind. Mai mult, programul UBBSTEM+, care va fi lansat în curând, va dinamiza și mai mult aceste demersuri inovativ-antreprenoriale. Așadar, în următorii ani, societatea/economia să se așteptate la tot mai multe produse/servicii marca UBB, inovative și/sau cu calități la cele mai ridicate standarde din domeniu. Vizăm acest transfer tehnologic/cognitiv nu doar la nivel național, ci și la nivel internațional”, a declarat Daniel David, prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.

Aparatul este un produs derivat din cercetările derulate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. În prezent, 100 de aparate sunt deja implementate în case cu nivel de radon peste pragul critic, participante la un proiect coordonat de dr. Alexandra Cucoș, dr. Tiberius Dicu și dr. Arthur Tunyagi.

Sursa foto: UBB

Ne poți asculta și aici: