UBB ține goale căminele pentru curățenie, în timp ce 2.000 de studenți sunt nevoiți să-și caute chirie

Cei 2.000 de studenți cazați pe timpul verii în căminele Universității Babeș-Bolyai sunt nevoiți să le părăsească la sfârșitul acestei săptămâni. Universitatea efectuează lucrări de reparații și igienizare generală pentru pregătirea căminelor înainte de noul an universitar.

Lucrările de renovare și curățenie din cămine, pe timpul verii, îi pun în încurcătură pe studenții cazați aici. Unii dintre ei au rămas în cămine pentru restanțe și măriri, dar o bună parte lucrează.
Acesta este motivul pentru care mare parte dintre studenții care au rămas în cămine peste vară sunt nemulțumiți de această decizie.

„Mi se pare sincer o prostie că trebuie să plecăm din cămine, pentru că dacă nu ai bani de chirie sau alte alternative, nu știu ce faci. Consider că ar putea să facă renovările și cu noi acolo. Oricum e nasol că se lucrează și așa, dar e mai ok să plătești 100 de lei pe lună decât 700 de lei pe lună”, spune o studentă în anul III la Științe Economice.

„Nu avem altă soluție decât chiria. Toate sunt foarte scumpe și acum ne mai orientăm să mai împărțim chiriile”, a declarat pentru EBS Radio, o studentă în anul I.

„E o măsură pertinentă, probabil că va fi nevoie să lucreze și la camere, să schimbe și conducte, țevi. Nu știu dacă era nevoie să alunge studenții, dar consider că este ok”, spune un alt student al UBB.

Curățenia generală în cămine a început, iar camerele vor fi goale timp de trei săptămâni. Asta chiar dacă 2.000 de studenți au nevoie acută de un loc de cazare. Laura Irimieș, purtătorul de cuvânt al UBB, spune că universitatea și-a asumat obligația de a asigura cazarea doar pe parcursul celor 9 luni de an universitar.

„Lucrările se fac eșalonat oricum, pentru că avem multe cămine. 17 cămine pentru o universitate este un număr destul de mare, însă este dreptul fiecărui student și obligația noastră să avem camere curate la începutul anului universitar. Ar fi incorect față de studenții care vin după vacanță să intre într-o cameră folosită, pentru că am relocat studenții dintr-o cameră sau alta”, a declarat Laura Irimieș.

Studenții UBB au știut de la început că, în jurul datei de 7 septembrie, va trebui să plece din camere, spun reprezentanții UBB.

„Există studenți care solicită să rămână în cămine pe perioada verii, iar noi aprobăm aceste cereri. Prevederile legale ne obligă, însă, să efectuăm până la începerea anului universitar lucrări de igienizare, deratizare, reparații și modernizări în absolut toate spațiile cu destinația cămin”, a mai declarat Laura Irimieș.

Organizația Studenților din UBB pare să țină partea universității. „Trebuie să se facă dezinfecție la toate căminele și să se pregătească toate căminele având în vedere că va începe un nou an universitar și vin studenți noi să se cazeze. Dacă i-ar purta în alt cămin și pentru ei ar fi dificil să își tot mute bagajele dintr-o parte în alta. Apoi din 28 septembrie, când încep cazările, ei oricum ar trebui să elibereze căminele ca să poată să se cazeze noii studenți”, a declarat Alina Mazilu, președinta OSUBB.

2.000 dintre cele 6.000 de locuri în căminele UBB au fost ocupate pe timpul verii. Cazarea în căminele universității clujene va începe pe 28 septembrie.

Text și foto: Ovidiu Cornea