UE: Mașinile noi vor trebui să emită, în medie, cu 37,5% mai puțin dioxid de carbon, din 2030

Din 2030, autoturismele noi vor trebui să emită, în medie, cu 37,5 % mai puțin CO2, iar camionetele noi, în medie, cu 31 % mai puțin CO2, comparativ cu nivelurile din 2021, conform unui acord aprobat de statele membre ale UE.

Între 2025 și 2029, atât autoturismele, cât și camionetele vor avea obligația de a emite cu 15 % mai puțin CO2.

„Acordul de astăzi dă undă verde pentru decarbonizarea și modernizarea transporturilor rutiere în Europa. El reprezintă o abordare integrată a tranziției către o mobilitate cu emisii scăzute și sprijină competitivitatea pe termen lung a sectorului, inclusiv prin facilitarea inovației în tehnologiile curate, precum bateriile și infrastructura de reîncărcare. Acordul de astăzi asigură faptul că autoturismele vor emite în medie cu 37,5 % mai puțin CO2 în 2030, comparativ cu limitele actuale ale standardelor de emisii, și reprezintă așadar un pas important către realizarea obiectivelor noastre climatice. În plus, îmbunătățim procedurile de testare cu norme mai stricte, pentru a asigura o reprezentare fiabilă a emisiilor generate în condiții reale de conducere”, a declarat Grațiela Leocadia Gavrilescu, vice prim-ministru și ministrul Mediului din România, citată de Mediafax.

Există o clauză de reexaminare care prevede o posibilă revizuire a obiectivelor pentru 2030 și introducerea de obiective obligatorii de reducere a emisiilor începând din 2035 și 2040.

Sursa foto: pixabay.com

X
X
X