UMF Cluj va introduce examenul clinic obiectiv structurat pentru studenți și rezidenți

70 de cadre didactice de la disciplinele Medicină Internă şi Chirurgie ale Facultăţii de Medicină din Cluj vor fi pregătite pentru a putea implementa în facultate noua metodă modernă de examinare a studenţilor şi rezidenţilor numită OSCE.

OSCE – Objective Structured Clinical Examination, o nouă metodă de examinare a studenților și rezidenților de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca va fi predată cadrelor didactice tinere din Universitate.

Programul a început luni, iar doi dintre cei mai renumiți experți în educație medicală din Europa, care au contribuit într-o măsură substanțială la implementarea OSCE în instituțiile din care provin, respectiv prof. dr. Günther Körmöcz de la Universitatea de Medicină din Viena și prof. dr. Anders Sondén de la Karolinska Institutet din Stockholm sunt cei care vor susține cursurile.

Sesiunea de pregătire OSCE a fost posibilă datorită câștigării unei noi finanțări din Fondul de Dezvoltare Instituțională (FDI) 2018, prin proiectul “MEDQ – Studii medicale de calitate”, proiect condus de către prof. dr. Anca Buzoianu, Decanul Facultății de Medicină.

OSCE – Examenul Clinic Obiectiv Structurat, este o examinare de tip hands on, utilizată frecvent în medicină, mai ales în țările occidentale, pentru a testa competențele și abilitățile clinice ale candidaților.

Fiecărui candidat la examenul OSCE i se cere să facă aceeași sarcină, în același interval de timp, iar fiecare stație de examen este astfel concepută încât se concentrează pe o anumită competență clinică. Pentru notare se folosește o scală standardizată, care înregistrează ce se face corect și ceea ce nu se face corect de către studentul/rezidentul examinat. Scopul final este standardizarea și asigurarea transparenței evaluării rezidenților și studenților.

Acest proiect vizează pregătirea unui număr de 70 de cadre didactice tinere de la disciplinele Medicină Internă şi Chirurgie ale UMF Cluj.

„Specialiștii internaționali în educație medicală consideră OSCE ca fiind o metodă didactică de examinare validă, reproductibilă, relevantă pentru practica medicală și de o valoare excepțională în aprecierea competențelor dobândite de studenți, iar Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca dorește să implementeze acest tip de examinare începând cu anul universitar viitor, asigurând astfel alinierea evaluării studenților și a rezidenților la standardele internaționale în domeniu”, susține prof. dr. Anca Buzoianu.

OSCE (Examenul Clinic Obiectiv Structurat) este o examinare de tip hands on, utilizată frecvent în medicină, mai ales în țările occidentale, pentru a testa competențele și abilitățile clinice ale candidaților. Fiecărui candidat la examenul OSCE i se cere să facă aceeași sarcină, în același interval de timp, iar fiecare stație de examen este astfel concepută încât se concentrează pe o anumită competență clinică. Pentru notare se folosește o scală standardizată, care înregistrează ce se face corect și ceea ce nu se face corect de către studentul/rezidentul examinat. Scopul final este standardizarea și asigurarea transparenței evaluării rezidenților și studenților.

Sursa foto: UMF Cluj

Ne poți asculta și aici: