Un centru pentru femeile care sunt victime ale violenței domestice s-a deschis la Cluj-Napoca

Centrul de suport pentru femeile care sunt victime ale violenței domestice s-a deschis astăzi la Cluj-Napoca. Unitatea funcționează pe strada Maramureșului, în cartierul Iris.

La noul centru, femeile beneficiază, în primul rând, de consiliere psihologică și juridică. În ultimii 2 ani și jumătate, la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au fost raportate aproximativ 50 de cazuri de violență domestică. „Estimăm că va crește numărul de cazuri. Înainte, cazurile erau atât de puține pentru că nu exista un serviciu dedicat. Numărul real este mult mai mare. Nu toate cazurile sunt raportate și nu toate persoanele au curajul să meargă spre o structură de stat să spună ce s-a întâmplat în viețile lor private”, explică șeful Direcției, Aurel Mocanu.

Odată cu schimbarea legislației în domeniu, începând cu 2018, polițiștii pot lua măsuri mai prompte în cazurile de violență domestică. „În primele două luni ale anului au fost aplicate 26 de ordine de protecție provizorii. Acestea sunt aplicate de polițiști în baza modificării legii de la sfârșitul anului 2018. Este măsura care a fost emisă de către polițist la fața locului în momentul în care a fost solicitat să intervină, după completarea acelui formular de risc”, susține Gina Pop, șefa Biroului de Prevenție a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj.

Cazurile de violență domestică din Cluj-Napoca pot fi sesizate la numărul de urgență 112. Alături de polițiști, o altă echipă mobilă din cadrul Primăriei, formată dintr-un polițist local și trei reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială și Medicală, va interveni în astfel de situații.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: