Uniunea Europeană ar putea oferi un acord fără precedent Marii Britanii după Brexit

Uniunea Europeană ar putea oferi un acord fără precedent Marii Britanii după Brexit, a declarat Michel Barnier, negociatorul şef al UE.

„Suntem gata să propunem un parteneriat cum nu s-a mai văzut până acum cu nici o altă ţară”, a declarat Michel Barnier în cadrul unei conferinţe de presă, la Berlin, citat de Mediafax.

Un astfel de parteneriat ar putea include un acord de liber-schimb ambiţios, dar și cooperări în domenii precum aviaţia, securitatea sau politica externă.

Michel Barnier a avertizat însă că orice înțelegere trebuie să respecte cei patru piloni ai Pieţei Unice Europene: circulaţia liberă a bunurilor, mărfurilor, serviciilor şi capitalului.

Negociatorul-şef al Uniunii Europene a dat de înţeles că trebuie, într-adevăr, luată în calcul şi posibilitatea producerii unui Brexit fără acord. El a indicat drept cel mai mare impediment în acest sens problema graniţei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

Cu exact şapte luni înainte de producerea efectivă a Brexitului (în data de 29 martie 2019), Uniunea Europeană şi Marea Britanie nu par să fie mai aproape de semnarea unui acord. Comerțul dintre cele două părți și păstrarea implicării Marii Britanii în proiecte comune cu UE sunt alte provocări la care negociatorii trebuie să găsească soluții.

Sursa foto: ec.europa.eu

Ne poți asculta și aici: