Universitățile străine, în goană după studenți români. Promit locuri de muncă bine plătite din timpul studiilor

Sute de tineri din Transilvania au stat la coadă astăzi ca să intre la târgul la care universitățile din străinătate și-au prezentat ofertele educaționale.

Universitățile din vestul Europei își corelează oferta educațională cu piața muncii, iar majoritatea celor care studiază în străinătate își găsesc un loc de muncă bine plătit încă din timpul facultății. Cu asta au încercat să îi atragă reprezentanții instituțiilor de învățământ superior pe tinerii români, la Romanian International University Fair (RIUF), desfășurat astăzi la Cluj.

„Studenții își vor găsi un loc de muncă încă din anii de studiu sau imediat după terminarea studiilor la o companie fie în țara respectivă, fie într-o altă țară. De exemplu, în acest caz este Coventry University, care are și cel mai mare campus de români din UK. Undeva la peste 600 de români studiază deja acolo și rata de anagajare este undeva la peste 92%”, a declarat Ruxandra Zaharia, responsabilul de comunicare al RIUF.

Unul dintre studenții care învață la Coventry University, Andrei Iordan, a vorbit pentru EBS Radio despre beneficiile pe care le oferă această instituție. „Sunt foarte multe evenimente, iar accentul se pune pe experiența studentului sută la sută, atât înăuntrul clasei, cât și înafara ei. În același timp, sistemul diferă în sensul că avem foarte multe ocazii de networking, întâlnim foarte mulți reprezentanți ai unor firme, grupuri care vin și recrutează de pe băncile facultății”, susține Andrei Iordan.

Martyn Davies, de la Universitatea Westminster din Londra, spune că în instituția pe care o reprezintă învață 150 de naționalități diferite. „La universitate, studenții pot urma cursuri de Business și Management, Arhitectură, cursuri creative, cum ar fi Producția de film, Design vestimentar, Jurnalism, dar și Politică și Relații internaționale. 20.000 de studenți învață la Universitatea Westminster, iar din Uniunea Europeană cei mai mulți studenți sunt din România, Italia și Polonia. Între 500 și 800 de studenți sunt din Europa de Est”, a declarat Martyn Davies.

El susține că studenții români pot beneficia de sprijin din partea Guvernului Marii Britanii. „În acest moment, studenții români pot aplica pentru bursă de la Guvernul Marii Britanii, dar după 2020, când Brexitul se va definitiva, trebuie sa vedem ce se întâmplă. Studenții cu note foarte bune pot beneficia de bursă întreagă, de jumătate din bursă sau de burse parțiale”, a mai spus reprezentantul Universității Westminster.

Sute de tineri veniți din Transilvania, în special elevi de clasele a XI-a și a XII-a, au format cozi încă de la deschiderea evenimentului. Cei mai mulți dintre ei sunt, însă, indeciși. „Am venit să ne alegem o facultate, să vedem cam în ce direcție trebuie să ne orientăm și, cel mai probabil, majoritatea dintre noi o să rămânem în țară, dar sunt care vor să plece”, a declarat o tânără participantă. „Nu știu exact încă spre ce domeniu vreau să merg, deci îmi e un pic greu, dar cred că mi-ar plăcea să studiez în afară. Chiar acum mă uitam spre Marea Britanie și mi se par mai deschiși”, spune o altă participantă.

La târg au participat reprezentanți ai 60 de universități din țară și străinătate, cu precădere din Marea Britanie și Olanda. Aceștia au prezentat programe de studii în domenii precum IT, medicină sau business.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: