Vestiții cartofi de Râșca, afectați de precipitațiile din primăvară. Producții mai mici cu 40-60%

Producția vestitelor legume din județul Cluj, cartofii de Râșca, a scăzut cu 40-60% în acest an, ca urmare a ploilor abundente din primăvară și de la începutul verii. Și producătorii de ceapă din zona Mihai Viteazu se plâng că precipitațiile și apoi căldura excesivă le-au compromis recoltele.

Gabriel Roșu crede că prețurile la cartofi vor crește în perioada următoare.

Sfârșitul de săptămână a adus la Cluj peste 200 de agricultori din județ, pe platoul din fața Sălii Sporturilor, în cadrul Zilelor Recoltei. Producători de legume, fructe, dar și de obiecte artizanale au venit să își vândă mărfurile direct clujenilor. Printre cele mai căutate au fost și în acest an vestitele legume din județ: cartoful de Râșca și ceapa de Mihai Viteazu.

Producție cu 40% mai mică

Fermierii se plâng însă de producții mai mici decât în anii trecuți, din cauza precipitațiilor frecvente din primăvară și de la începutul verii. „Am cu 40% mai puțină producție de cartofi. Kilogramul va fi 2-3 lei, pentru că va fi producție puțină și nici la preț nu vom lăsa. Dacă lăsăm prețul mai mic, nu ne scoatem cheltuielile. La hectar avem maximum 15 tone, pe toată zona, nu neapărat la mine. Anul acesta e compromisă producția de cartofi și se vede la preț”, a declarat Gabriel Roșu, unul dintre fermierii din Râșca.

„Anul acesta producția este mai mică! Sunt gospodării în care producția este bună, dar sunt gospodării în care terenul a fost mai mlăștinos, mai ales cele care sunt în pantă, iar acolo producția este compromisă cu 60-70%. Cartoful de Râșca reprezintă materia de bază a comunei, atât pentru consum, cât și pentu vânzare, iar 90% dintre locuitorii comunei se ocupă cu producția de cartofi”, a declarat Petre Teodor, viceprimarul localității.

Comuna Râşca este situată în zona de munte a judeţului Cluj, iar locuitorii ei sunt cei mai mari producători de cartofi din zonă.

Și ceapa de Mihai Viteazu a fost afectată

De cealaltă parte, producătorii de ceapă din comuna Mihai Viteazu au avut anul acesta o producție bună, dar tot ploile au fost cele care au dus la alterarea unei bune părți a recoltei. Nicolae Rostaș se teme că, deși producția vestitului soi de ceapă a fost bună, nu o va putea vinde.

„Eu voi avea o producție de 800-1.000 de kilograme, dar problema va fi că nu voi putea vinde cât produc și atunci va veni frigul și va îngheța. Kilogramul acum este 5 lei. Reduc maxim cu un leu prețul, dar nu vă dați seama cât am muncit. Ne-au afectat ploile. 70% din producția de arpagic s-a stricat. Ceapa de semănat, de Mihai Viteazu, 20% din producție este stricată. A fiert în pământ, a fost plin cu apă și apoi au venit căldurile mari”, susține Nicolae Rostaș.

FOTO: Asociația Produs de Cluj

A șasea ediție a Zilelor Recoltei a avut loc la Cluj-Napoca între 14 și 16 septembrie pe platoul Sălii Sporturilor.

Text și foto: Cristina Năstasă