VIDEO | România a preluat, pentru prima dată, președinția Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de șase luni

La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România a preluat, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, responsabilitatea Președinției Consiliul Uniunii Europene.

Mandatul României la Președinția Consiliului UE va fi marcat de două aspecte importante: deținerea, pentru prima dată, a acestei atribuții și organizarea, pe perioada mandatului Președinției României, a alegerilor pentru Parlamentul European. Principalele provocări predictibile la adresa Uniunii gestionate de Președinția României la Consiliul UE sunt Brexit-ul și Cadrul financiar multi-anual post 2020, informează Mediafax.

Romania's Presidency of the Council of the EU

🇷🇴🇪🇺We welcome the first-ever Romanian Presidency of Council of the European Union 🇪🇺🇷🇴!It takes place at a crucial moment for Europe. We are ready to support it all the way ↓ 💪#ro2019eu

Publicată de European Commission pe Joi, 6 decembrie 2018

„Președinția României la Consiliul UE se va derula într-un context european și internațional complex, mandatul acesteia urmând a fi calibrat în funcție de evoluția unor dosare cu miză majoră la nivelul Uniunii. În acest moment cele mai vizibile dintre acestea, dincolo de dosarele legislative ordinare, apar a fi, în principal, Brexit și Cadrul financiar multi-anual post 2020”, conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a felicitat România cu ocazia preluării primului său mandat la preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. „La mulţi ani! Îi urez succes României cu ocazia primei sale preşedinţii a (Consiliului) UE. Sunt încrezător că veţi reuşi şi aştept cu nerăbdare să colaborez cu dumneavoastră”, a postat Donald Tusk pe pagina sa oficială de Twitter.

Și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a salutat preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, printr-un mesaj postat pe Facebook. „Eu cred că ambiția și responsabilitatea partenerilor noștri români vor ajuta Uniunea Europeană să treacă printr-una dintre cele mai dificile perioade ale existenței sale, asociată cu escaladarea confruntării dintre Rusia și Occident, Brexitul, alegerile din Parlamentul European și agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, a scris Poroșenko.

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a relatat, pe Facebook, că a preluat simbolic ştafeta preşedinţiei Consiliului UE de la colegul său austriac Michael Linhart. „La Paris, am preluat simbolic ștafeta președinției Consiliului UE de la colegul austriac Michael Linhart. Și am făcut-o printr-o plimbare prin oras în care fiecare dintre noi l-a făcut să descopere câte ceva pe celălalt. (…) Am mers pe jos, (dar și pe trotinetă!), am vorbit mult despre Europa, despre ce s-a realizat în timpul președinției austriece și despre provocările care ne așteaptă pe noi în 2019. Începută la ambasada Austriei, plimbarea noastră s-a terminat seara la ambasada României, după ore de discuții în care am împărtășit idei și experiențe, ne-am povestit despre austriecii și românii din Paris și, mai ales, am învățat să ne cunoaștem mai bine”, a spus Luca Niculescu.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că anul 2019 va fi cel al României europene, promotor al coeziunii între statele membre. „2018 a fost anul României Centenare, 2019 va fi cel al României europene, promotor al coeziunii între statele membre. Este esențial ca în acest moment simbolic pentru destinul european al țării noastre să dovedim încredere, forță și înțelepciune. Începând de astăzi vom prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de șase luni. România va avea șansa, dar și responsabilitatea, de a demonstra și valorifica potențialul și valențele sale europene, în efortul de întărire a ceea ce reprezintă construcția europeană: o Uniune a cetățenilor, a libertăților, a eforturilor și capacităților noastre conjugate”, a declarat Viorica Dăncilă.

Sursa foto: ec.europa.eu

Ne poți asculta și aici: