Vinerea Mare și semnificațiile ei

Suntem în Săptămâna Mare, și ultima săptămână din postul Paștelui, o perioadă cu o semnificație aparte pentru credincioși. Dacă în aceste zile, casele sunt curățate și pregătite pentru marea sărbătoare, Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este considerată zi de doliu.

Cei care respectă tradiția, țin post negru și lasă la o parte îndeletnicirile gospodărești, spune etnologul Ioan Toșa, de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

„Ziua aceasta era considerată ca o zi de sărbătoare, în sensul că oamenii nu lucrau la câmp. Vinerea Mare era considerată cea mai importantă zi de post. Erau oameni care țineau post negru, adică nu mâncau și nu beau nimica de dimineața și până când apunea soarele”, spune Ioan Toșa.

În unele zone, totuși, tocmai în Vinerea Mare gospodinele vopsesc ouăle roșii, pentru că în acea zi Iisus a fost răstignit pe cruce, explică etnologul Ioan Toșa.

„Singurul lucru pe care îl făceau femeile era să vopsească ouăle. Ouăle se vopseau cu cozi de ceapă și se vopseau foarte multe, deoarece în noaptea de Înviere, fiecare gospodină sau membru al familiei, când mergea la biserică, mergeau cu ouă roșii, care erau date copiilor”, a mai spus Ioan Toșa.

Conform tradiţiei, în Vinerea Mare, consumul de urzici și oțet este interzis pentru că pe Cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oțet. Urmează Sâmbăta Mare, când se fac ultimele pregătiri pentru Ziua de Paști. Seara, lumea se îndreaptă spre biserică, iar la miezul nopții, credincioşii primesc lumină, semn al Învierii.

Ascultați aici un interviu cu etnologul Ioan Toșa despre tradițiile de Paști:

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: