Virgil Mihaiu, profesor de estetica jazzului: Anul 2019 a început foarte bine pentru școala de jazz românesc

Virgil Mihaiu, profesor de estetica jazzului la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și critic de jazz, a fost la EBS Radio unde a vorbit, printre altele, de un succes important al muzicienilor români.

Profesorul Virgil Mihaiu, în studioul EBS Radio, unde a vorbit despre succesul școlii de jazz românesc. Foto: Tiberiu Crișan, EBS Radio

Profesorul Virgil Mihaiu, a fost invitat la emisiunea „Adio, perne!” cu Angel Blănilă, unde a spus că anul 2019 a început foarte bine pentru jazzul romanesc. Asta pentru că Orchestra națională simfonică a României a fost invitată să cânte la New York.

„În acest an se poate constata, în doar cele două săptămâni care au trecut din 2019, că școala de jazz românesc este, realmente, de nivel mondial. La începutul acestui an s-a întâmplat un eveniment care pare totalmente neverosimil pentru ignoranți. Orchestra națională simfonică a României, care de fapt este compusă dintr-un fel de selecționată de tineret a talentelor românești, o orchestră magnifică pe care a format-o celebrul dirijor Cristian Mandeal, care a fost dirijor și la Filarmonica Transilvania, a fost invitată să colaboreze cu cea mai importantă instituție de jazz de pe glob. Spun că e cea mai importantă, e cea mai importantă din patria jazzului. E din New York și acolo e vorba despre Lincoln Center, care are un departament special și spre deosebire de restul mediilor jazzistice care sunt subfinanțate, acolo e atât de multă finanțare încât această orchestră a fost invitată ca și cum ai fi chemat un trio”, a declarat Profesorul Virgil Mihaiu la EBS Radio.

El mai spune că liderul acestei institiutii, trompetistul de anvergură universală Wynton Marsalis, a rămas fascinat de forța talentului românesc și a mașat instantaneu la ideea de a invita orchestra din România.

Mai mult, spune Virgil Mihaiu, Wynton Marsalis a făcut și un gest nobil, pentru că a anunțat public că această invitație se leagă de Centenarul Unirii României și, în special, al unirii Transilvaniei cu România.

În orchestră erau cel puțin cinci muzicieni din Big Band-ul Gaio, condus de Ștefan Vannai, în frunte cu Mircea Nemțu la trombon. Orchestra a fost dirijată de Cristian Măcelaru, un alt tânăr român care e, spune Virgil Mihaiu, „în plină ascensiune pe scena mondială și care este un nou Sergiu Celibidache”.

Ascultați interviul integral acordat de profesorul Virgil Mihaiu la matinalul „Adio, perne!”, moderat de Angel Rusu la EBS Radio:

 

Ne poți asculta și aici: