Zajlik a Gyár úti Szamos-híd rehabilitációja, és napokon belül indul a felújítás a Porcelán utcai hídnál is

Az idén a hidak is élveznek főszerepet a felújítás terén. A Gyár úti híd esetében a munkálatok során megerősítik a hídlábakat, felújítják a vízelvezető árkokat, és mindkét végén parkolóhelyeket létesítenek.

A híd új burkolatot kap és zajvédő plexiüveg-fallal is ellátják. A négysávos híd mindkét oldalán felújítják a járdát és új, korszerű, LED lámpás rendszerrel oldják meg a híd kivilágítását. A beruházás összege 13,7 millió lej, helyi költségvetésből fedezi az önkormányzat. A felújítási munkálatok tavaly júliusban kezdődtek el, a kivitelezőnek 16 hónap áll a rendelkezésére, így idén novemberre át kell adnia a felújított hidat.

A Porcelán utcai híd rehabilitálása és egy új híd megépítésének munkálatai február végén kezdődnek el. Az új híd két méterrel a meglevő híd mellett épül, az autós forgalom számára. Ezzel párhuzamosan a régi hidat felújítják és megerősítik, ezt biciklisek és a gyalogosok használhatják majd. A biciklisáv 3,44 méter, a járda 2,5 méter széles lesz. Az új, kétsávos hidat 62 méter hosszúra és 10, 8 méter szélesre tervezték. A hidak korszerű, LED-es világítást kapnak. A beruházás összege 5,7 millió lej, a munkálatokra 12 hónap áll a kivitelező rendelkezésére.

„A munkálatok idején forgalomkorlátozásra lehet számítani, és előfordulhat, hogy teljesen lezárják a forgalmat” – tájékoztatott Oláh Emese alpolgármester. Az önkormányzat további hidakat is készül rendbe tenni, és új híd is épül. A Mozdony és a Garibaldi híd esetében már elkészült a felújítási terv, a közbeszerzési eljárás csak ezután indulhat. Az Aurel Vlaicu és a Traian Vuia hidak esetében a megvalósíthatósági tanulmányt készítik elő az önkormányzat munkatársai. Új átkelő épül a Mărăşti negyedben és a Törökvágáson, az új Szamos-híd a Kajántói-Szent László (Oaşului-Răsăritului) utcák környékén, a Vasutaspark szomszédságában épül. Az új híd átadását követően az állomás körüli forgalom jelentős csökkenésére számít az önkormányzat.

A felvétel forrása: kolozsmegye.ro

Ne poți asculta și aici: