„Cântările Cerului” au răsunat la Cluj-Napoca  

Sala Polivalentă (BT Arena) din Cluj-Napoca a găzduit sâmbătă, 8 iunie 2024, un eveniment muzical de excepție, unic în România, desfăşurat sub coordonarea Organizației Creștine AGAPE. Peste 1.500 de copii și tineri ortodocși, împreună cu cei aproximativ 4.000 de participanți, au interpretat pricesne şi cântări religioase închinate Mântuitorului nostru Iisus Hristos și a Maicii Domnului.

Ediția din acest an a avut și un scop caritabil, fondurile adunate fiind direcţionate către construirea Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” din localitatea clujeană Sânnicoară. În cadrul proiectului medico-social derulat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, pacienții minori cu boli cronice progresive, aflaţi în diferite stadii ale bolii, vor fi asistaţi gratuit în acest centru de la Sânnicoară.

Majoritatea cântărilor intonate în cadrul evenimentului fac parte din tezaurul de cântări al mișcării ortodoxe  „Oastea Domnului” din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, în cadrul concertului a fost evocată viața și contribuția poetului martir Traian Dorz, autor al celor mai multe texte de la Cântările Cerului. Cei prezenți au primit binecuvântarea de început de la Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, iar Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit cuvânt de învățătură despre prietenie”, după cum a transmis Organizația Creștină prin vocea directorului executiv, Liviu Balta.  

Alături de cei 1.500 de copii și tineri coriști, organizați în 60 de grupe, dirijați de părintele Ciprian Taloș de la Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, au cântat și recitat arhidiaconul Bartolomeu Trofin, harpista Evelina Andrieș, pianista Maria Taloș, soprana Rut Iovescu și eleva Ilaria Iacob.

Copiii și tinerii prezenți, împreună cu preoții și coordonatorii lor, au făcut parte din peste 60 de  parohii și asociații de tineret din întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului (județele Cluj și Bistrița-Năsăud), dar și din Episcopia Sălajului (județul Sălaj). A fost remarcată la eveniment prezenţa a două grupuri de tineri din Comănești ( județul Bacău) și de la o parohie ortodoxă din Austria.

La finalul evenimentului au fost premiați 20 de copii și tineri care au obținut premii la olimpiade naționale și internaționale, fiecare primind diplome şi câte 1.000 lei/olimpic.

Parteneri principali în cadrul evenimentului au fost Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Creator TV, Trinitas TV, Radio Renaşterea, Oastea Domnului din Biserica Ortodoxă, Colegiul Ortodox „Mitropolit Nicolae Colan”, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB, Parohia Sf. Alexandru, BT Arena, Primăria Cluj-Napoca şi EBS Radio, alături de alte organizaţii şi instituţii.

Organizația Creștină Agape este un ONG care oferă resurse pentru creșterea copiilor (parenting), căsătorie și familie. Scopul este ca să ajute oamenii să prețuiască și să iubească mai mult familia, oferind speranță pentru viitor. Oferă părinților și soților informații de specialitate și sfaturi utile pentru a lua decizii înțelepte atât în ceea ce privește creșterea și educarea copiilor cât și pentru a forma familii mai sănătoase, mai frumoase și mai puternice.

(Ilona Farkas)

 

Ne poți asculta și aici: