„Căutam o direcţie muzicală, dar am luat-o în toate părţile”

 

Compozitor, textier, interpret şi aranjor, Mishu Călian se prezintă în faţa publicului ca artist solo, însă are în derulare şi unele proiecte muzicale cu prietenii: formaţia de coveruri “Trupa de acoperire” şi trupa “CORBU”, un proiect de autor dezvoltat de Sergiu Corbu Boldor.

 

“Cu “Trupa de acoperire” cântăm coveruri de toate felurile mai puţin muzică populară şi manele. Ne punem amprenta asupra interpretării, iar de fiecare dată când suntem pe scenă iese party. În ceea ce priveşte CORBU, acesta e un proiect de autor al lui Sergiu Corbu Boldor, un violonist foarte bun care compune cu influenţe din folclor. CORBU te poartă în multe direcţii, de la folclor şi până la electronică, Sergiu cântă şi la caval, schimbă instrumentele pe scenă…. Cu el a fost ceva spontan, pusese anunţ pe Facebook că are nevoie de oameni şi am zis să mă bag, mai ales că eu cunoşteam piesele. Ne-am întâlnit şi mi-a spus că în câteva zile avem concert la Craiova. Practic, atât cu el, cât şi cu toboşarul Vlad Fănescu, care e din Bucureşti, ne-am cunoscut pe scenă. Prima repetiţie a fost cea de la concertul live”, a povestit Mishu Călian.

Pentru un artist solo care se susţine singur, Mishu Călian a spus că e foarte greu să vorbească despre EP-uri sau compact-discuri, astfel că cel puţin pentru moment proiectul solo va rămâne unul de studio, care poate fi ascultat pe canalul său de Youtube: “Am 10, 12 piese noi, ar fi de un album, însă e multă bătaie de cap atunci când nu sunt bani….Eu produc tot ce pot: tobe, bas, chitări, voce, etc. Plus că nici nu sunt foarte hotărât dacă să fac sau nu un CD”.

Artistul nu se identifică cu un singur stil muzical, ultimul EP ieşind un amestec de forme şi idei, după cum singur a subliniat: ”O piesă mai rock, una reggae, alta electronică, am băgat şi un pic de funk…. A ieşit un amalgam, căutam o direcţie şi am luat-o în toate părţile”.

Două piese mai actuale sunt inspirate din societatea în care trăim – “Oameni prevăzători”, respectiv din trăirile unui artist care se visează “Rock star”, însă doar în unele zile ale săptămânii. “Nu fac piese vesele de felul meu, mă inspiră tot felul de situaţii…De exemplu, ideea piesei “Oameni prevăzători” mi-a venit într-o seară când am scos câinele la plimbare şi am văzut că oamenii încuie uşile de două sau chiar de trei ori…”, a subliniat Mishu Călian.

 

***

În urmă cu 25 de ani, pe când avea doar 14 ani şi îi plăcea să asculte muzică, i-a încolţit în minte ideea că ar putea reproduce ceea ce auzea, astfel că făcut o primă oprire la Palatul Copiilor. “Acolo, domnul profesor Cenean mi-a pus bazele chitării şi m-a învăţat noţiuni de teorie muzicală. Asta după ce am stat multe zile pe la uşa lui. Eu eram cam măricel la 14 ani pentru grupa lui…dar dacă m-a văzut că insist, m-a luat la el şi un an de zile am fost elevul lui”, îşi aminteşte artistul. Ulterior s-a perfecţionat în calitate de autodidact, fiind atras de muzica electronică. “Pe atunci îmi plăcea foarte tare “Depeche Mode”, eram singurul de la bloc cu muzica electronică, restul erau cu metalele. Ţin minte că prin clasa a IX-a, doamna profesoară de engleză ne-a întrebat ce înseamnă VIP. O colegă a dat răspunsul “Very important person” cu care eu nu am fost de acord şi am spus că înseamnă “Vanilla Ice Party”…”, a rememorat artistul clujean.

 

***

Trupa CORBU va cânta sâmbăta viitoare, pe 24 iunie, la Sibiu la evenimentul organizat de Muzeul ASTRA cu ocazia de Zilei Internaţionale a Iei.

 

Trupa de Acoperire va susţine vara aceasta un concert în aer liber care va fi anunţat pe pagina oficială de Facebook.

 

(A consemnat Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: