Dirijorul Paweł Kapuła şi pianistul Daniel Ciobanu revin în faţa publicului clujean

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” va susţine vineri, 24 mai 2024, un concert simfonic care-i va avea în prim-plan pe dirijorul Paweł Kapuła şi pianistul Daniel Ciobanu. Violonista Ana Török va aduce pe scena sălii Auditorium Maximum magia plină de culoare a Orientului din O mie şi una de nopţi.

Paweł Kapuła (dirijor) și Daniel Ciobanu (pian) revin în atenția melomanilor clujeni, pășind din nou pe scena sălii Auditorium Maximum a Colegiului Academic, în compania Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, pentru a oferi publicului un concert de excepție din programul căruia fac parte lucrări semnate de George Gershwin – Concertul pentru pian în Fa major și Nikolai Rimski-KorsakovŞeherezada (solo vioară: Ana Török).

**

Concertul pentru pian în Fa major aparținând compozitorului american George Gershwin a fost compus în vara anului 1925 și prezentat publicului la data de 3 decembrie 1925 la Carnegie Hall din New York în interpretarea Orchestrei Simfonice din New York sub bagheta dirijorului Walter Damrosch, avându-l ca interpret pe compozitorul însuși. Ca și celelalte lucrări orchestrale ale lui Gershwin, și în Concertul pentru pian sunt prezente influențe ale muzicii jazz.

Concertul pentru pian este un moment important în cariera compozițională a lui Gershwin deoarece a orchestrat el însuși lucrarea, spre deosebire de Rapsodia albastră care a fost orchestrată de Ferde Grofé.

Șeherazada este o suită simfonică compusă de Rimski-Korsakov, având la bază cele O mie și una de nopți. Această lucrare orchestrală combină două trăsături tipice ale muzicii rusești în general și ale lui Rimski-Korsakov în special: o orchestrație strălucitoare, plină de culoare și interesul față de Orient, care a avut un rol important în istoria Rusiei imperiale, precum și pentru orientalism în general. Numele Șeherezada provine de la personajul principal Șeherezada din O mie și una de nopți. Suita este una dintre cele mai populare lucrări ale lui compozitorului rus.

***

Paweł Kapuła, unul dintre cei mai valoroşi dirijori ai tinerei generații poloneze, este aclamat pentru interpretările sale captivante și pentru o excelentă tehnică dirijorală. De la debutul său din 2016, alături de Filarmonica din Varșovia, a dirijat toate orchestrele

de renume din Polonia.

Printre cele mai importante concerte ale stagiunii trecute se numără cele cu Filarmonica din Varșovia, Orchestra Simfonică Națională Radio a Poloniei din Katowice, debutul cu Orchestra Simfonică din Aarhus, Orchestra de Cameră Georgiană din Ingolstadt şi Orchestra Filarmonicii din Reutlingen.

Din colaborările anterioare, se remarcă deschiderea stagiunii Operei Norvegiene din Oslo (în septembrie 2021), cu un program cuprinzând lucrări de Schumann, Adès și Ceaikovski, concertele alături de Orchestra Filarmonicii Mării Baltice și Orchestra Baltică.

Dirijorul este, de asemenea, preocupat şi de promovarea continuă a compozitorilor polonezi neglijați, prin numeroase înregistrări pentru Radioul polonez.

În februarie 2021, Paweł Kapuła a fost numit dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii „Pomerania” din Bydgoszcz. În plus, el colaborează cu orchestre precum Sinfonia Varsovia, Sinfonia Iuventus, Capella Bydgostiensis, Orchestra Academiei „Beethoven”, precum și cu orchestrele filarmonicilor din Gdańsk și Cracovia. A dirijat în festivaluri precum La folle journée din Varșovia, Probaltica din Toruń și Festivalul de Muzică din Bydgoszcz, unde a dirijat Simfonia a IX-a de Beethoven în concertul de închidere, cu Filarmonica „Pomerania” (octombrie 2020).

În 2018, Paweł Kapuła a asistat și a pregătit premiera operei lui Jan Stefani, Cud mniemany, czyli Krakowiacy i Górale („Un presupus miracol, sau cracovienii şi muntenii”), în regia lui Michał Zadara, un regizor polonez proeminent al Teatrului Muzical din Gdynia, dirijând ulterior peste 20 de reprezentații ale operei. În 2016, a dirijat opera Zamek na Czorsztynie („Castelul din Czorsztyn”) de Karol Kurpiński, la Opera de Cameră din Varșovia. În 2018, a înregistrat primul său CD cu Sinfonia Varșovia, iar în 2020 a înregistrat Simfonia nr. 2 de Beethoven și Simfonia nr. 39 de Mozart cu Filarmonica „Pomerania”. Timp de trei stagiuni consecutive, în perioada 2016/2019, Paweł Kapuła a lucrat ca asistent dirijor al Orchestrei Filarmonicii Naționale din Varșovia alături de directorul muzical al acesteia, Jacek Kaspszyk. De asemenea, a fost asistent al lui Andrey Boreyko la Orchestra Națională a Belgiei. Paweł Kapuła a primit primele lecții de pian la vârsta de șapte ani. A studiat dirijatul cu Tadeusz Strugala și Stanislaw Krawczynski la Academia de Muzică din Cracovia și a fost finalist și câștigător al primei ediții a Concursului Studențesc de Dirijat „Adam Kopyciński” din Wrocław, în 2013. Este absolvent de muzicologie al Universității Jagellone din Cracovia.

***

Tânăr și foarte talentat, pianistul Daniel Ciobanu s-a născut la Piatra Neamț și a intrat în atenția lumii muzicale internaționale după ce a fost distins cu Premiul II și cel al Publicului la ediția din 2017 a prestigiosului Concurs International „Arthur Rubinstein” de la Tel Aviv. El a mai fost distins anterior mai multe premii la importante competiții internaționale.

Daniel Ciobanu este invitat constant la Gewandhaus Leipzig, unde a cântat atât sub bagheta lui Omer Meir Welber, cât şi în recitaluri solo. Printre evenimentele stagiunii trecute se numără debuturile cu Orchestra Tonahlle Zürich, Volksoper Viena, Orchestra Simfonică din Tirol, dar și un nou concert cu Orchestra Naţională BBC din Ţara Galilor, cu care a debutat în stagiunea precedentă, sub bagheta lui Carlos Miguel Prieto.

De-a lungul carierei sale artistice, pianistul a cântat în compania mai multor orchestre printre care Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, Konzerthausorchester Berlin, Orchestra Simfonică din Castilla y León, Orchestra Simfonică Naţională Radio a Poloniei la Festivalul „Enescu”, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Staatskapelle din Dresda, Filarmonica Baltică Poloneză „Frédéric Chopin” din Gdańsk,  Israel Camerata din Ierusalim, Orchestra Regală a Scoţiei, Orchestra Filarmonicii din Tel Aviv, ș.a.

Daniel Ciobanu a cântat în săli precum Royal Festival Hall, Gasteig München, Mozarteum din Salzburg, De Bijloke din Gent, Auditorium de Radio France şi Salle Cortot din Paris, Sala Fazioli din Sacile, Teatrul Massimo din Palermo, Ateneul din București, Teatrul Municipal din Rio de Janeiro, Auditoriumul Bronfman din Tel Aviv, Sala Naţională de Concert din Taipei.

În parcursul stagiunii trecute, artistul a susținut un recital solo la Concertgebouw Amsterdam, precum și la Baden și Varșovia (ca invitat al Festivalului „Beethoven”). În stagiunea 2020/2021, acesta a devenit primul artist în rezidență al Filarmonicii „George Enescu”, unde a susținut numeroase concerte. În septembrie 2020, Daniel Ciobanu și-a lansat, sub marca Accentus, primul compact disc cu lucrări de Prokofiev, Debussy, Liszt și Enescu. Trei ai mai devreme, în 2017, el a fondat în orașul său natal, „Neamț Music Festival”, o platformă internațională dedicată tinerilor artiști, în care muzica clasică este completată cu evenimente de jazz, video mapping, pictură și dans.

***

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile. Concertul va începe la ora 19.00 şi va fi valabil abonamentul nr. 27.

Ne poți asculta și aici: