Elevii artişti clujeni, solişti pe scena Filarmonicii de Stat „Transilvania”

În această seară, de la ora 19.00, pe scena Colegiului Academic vor urca în calitate de solişti tineri muzicieni, elevi ai Colegiului Naţional de Muzică “Sigismund Toduţă”. Aceştia vor evolua alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta dirijorului Theo Wolters.  Elevii Ștefan Vulea pian, Laura Borodi – oboi, Teodor Lionte – clarinet, Ana Pop – pian, Patrick Fărcaş – violoncel, Filip Cuşmir – vioară şi Levi Lup – fagot  vor evolua în calitate de solişti în concertul Gradus ad Parnassum II. Melomanii vor putea audia compoziţii ale lui Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven,  Jean Sibelius şi Antonio Vivaldi. 

“Dacă e luna mai, atunci vă invităm la Gradus ad Parnassum II, un concert simfonic prin intermediul căruia cei mai tineri muzicieni, elevi ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă”, pot face dovada talentului lor, evoluând în compania unei orchestre profesioniste cu renume în domeniu, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”,  şi sub bagheta unui dirijor consacrat, prieten al Filarmionicii clujene, cum este Theo Wolters. Evenimentul este unul foarte important pentru soliștii Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă”, deoarece prezența elevilor pe binecunoscuta scenă a Filarmonicii clujene se constituie într-o carte de vizită absolut necesară în promovarea viitoarei cariere a tinerilor artiști”, au transmis reprezentanţii filarmonicii clujene.

**Gradus ad Parnassum II propune spectatorilor un program variat, ce acoperă perioade diferite ale istoriei muzicii, de la creații clasice la lucrări, poate, mai puțin cunoscute melomanilor amatori, interpretate de tinerii muzicieni la pian, oboi, clarinet, violoncel, vioară și clarinet. Din programul serii vor face parte lucrări precum Joseph Haydn – Concertul nr. 11 în Re major pentru pian, Hob. XVIII/11; Joseph Haydn (atribuit) – Concertul în Do major pentru oboi, Hob. VIIg:C1; Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul în La major pentru clarinet, KV 622 (p. II+III); Ludwig van Beethoven – Concertul nr. 3 în do minor pentru pian, op. 37 (p. I); Joseph Haydn – Concertul în Do major pentru violoncel, Hob. VIIb/1 (p. I); Jean Sibelius – Concertul în re minor pentru vioară, op. 47 (p. II+III); Antonio Vivaldi – Concertul în Si bemol major pentru fagot, RV 501, La notte.

***Ștefan Vulea (pian), Laura Borodi (oboi), Teodor Lionte (clarinet), Ana Pop (pian), Patrick Fărcaş (violoncel), Filip Cuşmir (vioară) și Levi Lup (fagot), cei șapte soliști ai concertului Gradus ad Parnassum II, sunt elevi de gimnaziu și liceu ai Colegiului clujean de muzică, deținători a numeroase premii importante în concursuri naționale și internaționale, printre care Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală, Concursul Național Vasile Sândean Ovadiuc, ș.a.

 

**

Theo Wolters s-a născut în anul 1955, în Melick, un oraş din sudul Olandei, fiind mezinul unei numeroase familii de muzicieni. La o vârstă timpurie, Theo a început să studieze trompeta în cadrul intim al fanfarei conduse de tatăl său. Talentul său a fost remarcat încă de pe atunci, iar Theo a urmat studiul muzicii mai departe la Conservatorul din Maastricht, fiind admis la clasa renumitului trompetist Wim Groot, fost prim trompetist la Orchestra Concertgebouw. Înainte de a-şi termina studiile la Conservatorul din Maastricht, Theo Wolters era deja angajat ca prim trompetist la Overrijsels Philharmonisch din Enschede (Olanda) şi la Filarmonica din Essen (Germania).

Începând cu anul 1979, a devenit membru al Royal Concertgebouw Orchestra. În cadrul acestei renumite orchestre, el a lucrat şi a înregistrat alături de cei mai mari dirijori ai momentului: Leonard Bernstein, Bernhard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt şi Mariss Jansons.

În paralel cu cariera sa instrumentală şi orchestrală, Theo Wolters a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Piet Stalmeier şi Roberto Benzi. Ca dirijor invitat, a susţinut concerte alături de Orchestra Simfonică Slovacă de Stat, Orchestra Simfonică din Tbilisi, Sinfonietta Slovaka, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica din Târgu-Mureș, Filarmonica din Timişoara, Orchestra Filarmonicii din Bucheon (Coreea de Sud), Orchestra Naţională de Tineret din Olanda, Dutch Promenade Orchestra, unde a fost şi dirijor principal invitat.

În anul 2004, Theo Wolters a fost asistentul lui Mariss Jansons la celebra orchestră din Amsterdam. Din cauza unor probleme de sănătate, Mariss Jansons nu a putut dirija orchestra Concertgebouw în concertele din 20 şi 21 iunie 2008. Cu această ocazie, Theo a fost cel care l-a înlocuit, dirijând, cu mare succes, simfonia Turangalîla de Olivier Messiaen.

***

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau 0264-430.060) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

 

Ne poți asculta și aici: