FOTO Cum a fost la Balul Operei 2023. Invitați de excepție și atmosferă magică la Opera Națională Română Cluj-Napoca

 

Publicul clujean s-a bucurat, în weekend-ul ce tocmai a trecut, de lumina și emoția celui mai elegant eveniment din România: Balul Operei 2023, reluat după trei ani de pauză. Strălucirile autentice și alura clasică au transformat seara de sâmbără într-una cu totul magică, în prezența unor invitați de marcă, a elitelor naționale și a 500 de spectatori fascinați de evenimentul co-organizat de Opera Națională Română Cluj-Napoca și Fundația Transilvania Leaders. 

Această ediție a Balului Operei s-a bucurat de o atmosferă festivă, având ca invitați speciali doi artiști de talie mondială: mezzosoprana Ramona Zaharia și tenorul Daniel Magdal, alături de Maestrul dirijor invitat Tiberiu Soare, pianistul Mihai Diaconescu și violoncelistul Octavian Lup. La atmosfera specială a constribuit în această ediție și Muzica Militară a Ministerului Apărării Naționale, coordonată de Colonelul Aurel Gheorghiță, un nou parteneriat ce onorează instituția Operei clujene.

Evenimentul monden și cultural-artistic al anului 2023 a reunit artiști și public într-o sinergie artistică de excepție, în sala de spectacole a teatrului liric clujean, transformată pentru o seară într-o scenă comună impresionantă și o sală de ballroom veritabilă. Prin îndepărtarea scaunelor din stal și crearea unui spațiu de interacțiune artistică și socială, organizatorii au adus mai aproape protagoniștii de public – acesta din urmă devenind personaj integrant în spectacol, aflat în imediata proximitate a soliștilor, balerinilor și orchestrei, iar mai apoi, dansator de vals.

Programul artistic al serii a oferit publicului plăcerea unui repertoriu atractiv și diafan, îmbinând momente orchestrale, solistice – vocale și instrumentale, cu momente coregrafice. Au fost nelipsite Parada debutanților, moment realizat cu susținerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, precum și momentul festiv al decernării premiilor de excelență care răsplătesc anual talentele și reușitele excepționale, premiații acestei ediții fiind: mezzosoprana Ramona Zaharia – onorată cu Premiul „Lya Hubic” pentru Excelența unei Voci Feminine, pentru impresionanta sa carieră artistică ce o poartă pe scenele înalte ale lumii, titrându-o precum una dintre cele mai apreciate soliste române ale prezentului – premiu înmânat de Prof. univ. dr. Vasile Jucan, Rector al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”; tenorul Daniel Magdal – apreciat cu Premiul „Dimitrie Popovici-Bayreuth” pentru Excelența unei Voci Masculine pentru semnificativa sa activitate solistică ce îl recomandă și regăsește în marile teatre lirice internaționale; Premiul „Alexandru Fărcaș” pentru Tinere Talente i-a revenit tânărului bariton Mihai Damian, ale cărui apariții solistice impresionează și promit o ascensiune considerabilă – premiul i-a fost înmânat de Managerul General al Operei Naționale București, Domnul Daniel Jinga; Valentina Turcu, a fost distinsă cu Premiul „Gabriela Taub Darvaș” pentru performanța atinsă în arta coregrafică – premiul fiind înmănat în absența sa, de Maestrul coregraf Vasile Solomon. Alături de trofeele dedicate artiștilor, Fundația Transilvania Leaders, co-organizatorul evenimentului, a continuat tradiția prin oferirea propriilor distincții, înmânate de Prof. Dr. Emerit Marius Bojiță – Președintele Fundației Transilvania Leaders: Marele Premiu la categoria business Domnului Daniel Metz, Președintele Clubului Oamenilor de Afaceri și Marele Premiu la categoria academică Domnului Vasile Pușcaș, diplomat și academician român.

Cea de-a doua parte a serii a oferit publicului ocazia de a socializa în plăcuta atmosferă a unui cocktail, urmat de invitația la vals. Îndemnul „Alles Walzer!” este cel ce a reunit spectatorii și artiștii pe ringul de dans, într-un spectacol caracterizat de grație și bună dispoziție, pe acordurile Muzicii Reprezentative Ministerului Apărării Naționale, coordonată de Colonelul Aurel Gheorghiță, încheiat târziu după miezul nopții și lăsând amintirea unei seri de poveste.

Regia artistică a evenimentului a fost semnată de Mihaela Sandu, scenografia a fost realizată de Anca Pintilie, iar momentele coregrafice de către Maestrul coregraf Vasile Solomon, Dan Haja și Anca Opriș Popdan. Producătorii evenimentului au fost Alexandra Mihali și Cristian Avram.

 

Ne poți asculta și aici: