Gusturi sărate fără…sare. Lingura minune a fost lansată pe piaţă

Japonezii au inventat o lingură electrică despre care cercetătorii afirmă că poate contribui la o alimentaţie mai sănătoasă prin îmbunătăţirea gusturilor sărate fără adaos de sodiu. Gigantul japonez al băuturilor Kirin Holdings a început să vândă această lingură minune contra sumei de 19.800 de yeni (127 dolari).

 

Sursa foto: https://www.nippon.com/

Lingura electrică inventată anul trecut de japonezi a fost lansată pe piaţă şi se vinde pe site-ul retailer-ului în această lună (serie limitată de 200 de bucăţi) contra sumei de 19.800 de yeni (127 de dolari). Vânzările în străinătate vor începe anul viitor, iar în cinci ani se estimează că lingura va fi folosită de peste un milion de utilizatori la nivel global. Potrivit Reuters, lingura este fabricată din plastic și metal şi a fost dezvoltată împreună cu profesorul Homei Miyashita de la Universitatea Meiji, care a demonstrat anterior efectul de îmbunătățire a gustului în prototipuri de bețișoare electrice.

Un curent electric slab este trecut din vârful lingurii către alimente pentru a spori gustul, inclusiv gustul sărat și umami. Am îmbunătățit tehnologia, astfel încât lingura să poată fi folosită în mod natural la masa de sufragerie și am proiectat dispozitivul cu accent pe ușurința de utilizare și durabilitate. Există diferențe individuale în experiență. De asemenea, senzația poate varia în funcție de fel de mâncare, se arată în descrierea produsului.

Înainte de a folosi produsul ca pe o lingură obişnuită, se porneşte alimentarea cu comutatorul de pe mâner şi se selectează intensitatea dorită (4 niveluri). Poate fi folosită la multe mâncăruri precum supe, curry, orez prăjit sau tăiţei ramen.

Sursa foto: https://www.kirinholdings.com/

Lingura este contraindicată minorilor și persoanelor cu stimulator cardiac sau alt dispozitiv electric medical.

Potrivit Kirin Holdings, această tehnologie are o importanță deosebită în Japonia, deoarece un adult consumă în medie aproximativ 10 grame de sare pe zi, dublu față de cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Consumul excesiv de sare crește incidența hipertensiunii arteriale, o cauză a accidentelor vasculare cerebrale, a infarctului de miocard și a altor afecțiuni sistemice.

„Japonezii în ansamblu trebuie să reducă cantitatea de sare consumată, dar poate fi dificil să ne îndepărtăm de ceea ce suntem obișnuiți să mâncăm. Asta ne-a determinat să dezvoltăm această lingură electrică, a spus Ai Sato, cercetător la Kirin.

**

Homei Miyashita și co-creatorul său, Hiromi Nakamura, au primit premiul Ig Nobel pentru nutriție de la imunologul și laureatul Premiului Nobel Peter Doherty. Ig Nobel recompensează cercetările neobişnuite şi…inutile.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: