„In memoriam Doina Botez”. Curajul expresiei artistice a desenatoarei lui Arpagic

În această seară, la sediul Ambasadei României în Italia, are loc evenimentul Doina Botez. In memoriam. Curajul expresiei artistice”, ce omagiază personalitatea artistei Doina Botez la un an de la prematura sa dispariție. Doina Botez este cunoscută în România mai ales pentru ilustrarea celebrului volum Întâmplările lui Arpagic al poetei Ana Blandina. Foarte apreciată în Italia, artista română a realizat în 1996, cu ocazia expoziției „Monumenta Romaniae Vaticana”, o interpretare a Fecioarei Maria – „Madonna Romena”, pe care i-a dăruit-o papei Ioan Paul al II-lea.

 

Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Accademia di Romania in Roma și Asociația Culturală “Doina Botez” din Roma, organizează în această seară un eveniment comemorativ, In memoriam Doina Botez – Curajul expresiei artistice, la un an de la trecerea la cele veşnice a artistei.

În cadrul evenimentului moderat de Giuseppe Rippa, directorul publicației “Quaderni Radicali”, vor interveni: Excelenţa Sa, Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Italia, poeta Ana Blandiana, prof. Magda Cârneci, critic de artă, poet și publicist, prof. Mihail Dobre, diplomat și istoric (intervenție on-line), prof. Flaminio Gualdoni, critic și istoric de artă (intervenție on-line), dr. Adrian Iancu, președintele Asociației Culturale “Doina Botez” și prof. Bruno Mazzoni – Universitatea din Pisa.

Pe durata evenimentului va fi expusă publicului lucrarea „Coșmar”, semnată de Doina Botez, o pictură gândită ca un omagiu adus lui Eugen Ionescu, cu referire la celebra sa piesă de teatru Rinocerii. Tema lucrării reflectă preocupările artistice și spirituale ale artistei, constante și recurente în fiecare perioadă a creației. Motivul rinocerului, ciclul Alegoria Motanului Arpagic sau ciclul Mitul Ledei sunt tot atâtea dovezi ale acestui interes deopotrivă estetic și angajat al artistei pentru istoria artei și pentru poziția sa fermă împotriva totalitarismului. Aparținând în aceeași măsură spațiului cultural românesc și italian și dispărută prematur anul trecut, Doina Botez a fost o artistă apreciată și iubită în Italia, dar și în România, informează, într-un comunicat, organizatorii evenimentului comemorativ.

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

***

Artistul plastic Doina Botez (București, 1951 – Roma, 2023) expune în Italia pentru prima dată în 1985, la “Accademia di Romania in Roma”.

În bogata sa activitate de artist, experiența de ilustrator de carte a reprezentat o componentă importantă, iar în urma colaborării cu poeta Ana Blandiana pentru ilustrarea celebrului volum Întâmplările lui Arpagic i-a fost interzisă orice colaborare profesională în țară. De aceea, în 1989 a părăsit România, stabilindu-se definitiv în Italia, unde a dezvoltat o carieră artistică impresionantă: peste 33 de expoziții de autor, inclusiv la Castel Sant’Angelo, Florența, Taormina, Mantova, etc. În 1996, la invitația guvernului italian, a realizat, cu ocazia expoziției „Monumenta Romaniae Vaticana”, o interpretare a Fecioarei Maria – „Madonna Romena”, pe care i-a dăruit-o papei Ioan Paul al II-lea.

În semn de apreciere a artei sale, prestigioasa editură de carte de artă Skira a publicat, în 2013, un album monografic “Doina Botez, Il corpo dell’immagine, opere 1989 -2013”, îngrijit de criticul Flaminio Gualdoni.

În linkul de mai jos pot fi vizualizate multe dintre lucrările artistei Doina Botez, inclusiv tabloul „Madonna Romena”.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: