Pădurea Hoia-Baciu ar putea deveni arie protejată. Un studiu va stabili cum poate fi conservat arealul natural

Pădurea Hoia-Baciu ar putea deveni arie protejată. Autoritățile pregătesc un studiu asupra biodiversității sitului pădurea Hoia-Cheile Baciului, în vederea conservării, protejării și instituirii regimului de arie protejată pentru această zonă. În acest sens Primăria Cluj-Napoca a contractat o firmă pentru a obține documentul.

Studiul va fi realizat pentru a vedea care sunt măsurile de management care pot fi luate în scopul conservării arealului natural, pe fondul amenințărilor antropice existente. Valoarea contractului se ridică la 80.000 de lei, iar studiul va trebui să includă obligatoriu perioada aprilie-iunie – menționează autoritățile.

Studiul se face pe baza unei analize în teren pentru toate categoriile de organisme cu accent pe cele protejate conform legii, procesarea datelor, elaborarea de hărți, elaborarea studiului final. În cadrul studiului dinal se vor prezenta datele de biodiversitate și de mediu abiotic, presiunile și amenințările, importanța conservării, dar și perspective de dezvoltare a unor activități compatibile cu obiective de conservare”, se explică în documentul elaborat de către Primăria Cluj-Napoca.

Și societatea civilă a avut o voce impotantă în această inițiativă – în zonă au fost organizate mai multe proteste după aprobarea unor construcții la lizera pădurii.

Pădurea Hoia-Baciu este situată în partea vestică a municipiului Cluj-Napoca și se întinde pe o suprafață de 3 kilometri pătrați. Dincolo de a fi o zonă naturală perfectă pentru relaxare, pădurea în cauză se remarcă și prin poveștile speciale datorită asocierii ei cu fenomene paranormale.

foto: FB/Hoia-Baciu Forest

Ne poți asculta și aici: