Pianul şi beneficiile asupra dezvoltării psiho-emoţionale  

La Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca se află în derulare mai multe “cursuri de vară” precum vioară, instrumente de suflat, canto clasic sau pictură. Cursul la specializarea pian a fost coordonat de profesoara Olga Adriana Bordaş. Aceasta are o experiență de peste 30 de ani în domeniul muzical şi a evidenţiat, pentru EBS Radio, beneficiile care derivă din studiul pianului:

 

“Studiul pianului nu este întotdeauna dedicat profesioniştilor, ci poate să fie dedicat şi amatorilor, aducând anumite îmbunătăţiri din punct de vedere fizic, intelectual şi emoţional. În urma orelor de pian, chiar şi la nivel de amator, observăm o  îmbunătăţire a coordonării corporale (de exemplu se dezvoltă ambidexteritatea), creşte capacitatea de concentrare, cursanţii devin mai perseverenţi şi se eliberează de stres. De multe ori elevii mei îmi spun că vin la orele de pian cu o plăcere extraordinară deoarece se eliberează de tot ce înseamnă cotidian, ajung să se deconecteze total”.

Denumit  şi regele instrumentelor muzicale”, pianul poate fi “folosit” în diferite terapii, acţionând ca o forţă eliberatoare de stres şi negativism. Foarte multe studii au demonstrat că cei care învaţă să cânte la pian îşi dezvoltă nu doar creativitatea, ci sunt puşi la adăpost de “îmbătrânirea prematură a creierului”, deprinzând, în acelaşi timp, şi o anume “disciplină a minţii”.

De altfel, fără perseverenţă, disciplină şi dorinţă, studiul la pian, chiar şi la nivel de amator, nu poate fi încununat de succes.

“Nu doar pianul, ci şi celelalte instrumente aduc nişte îmbunătăţiri excepţionale psihicului şi fizicului unui om. Studierea pianului presupune să ai nişte abilităţi de bază, auditive, dar nu este nevoie neapărat de un talent excepţional, ci mai ales este necesară dorinţa şi determinarea”, a subliniat profesoara de pian.

Deoarece implică o anumită disciplină, un calm creator, studiul pianului “este cumva atipic faţă de agitaţia zilelor noastre, când totul se derulează pe repede înainte”, dar tocmai de aceea în final efortul este pe deplin răsplătit.

“Trebuie răbdare şi perseverenţă, dar satisfacţiile care ţi le aduce studiul instrumentului sunt de nebănuit”, a mai spus Olga Adriana Bordaş.

Pianul are cea mai largă gamă de tonalități şi de aceea este considerat un instrument muzical complet, la el se poate cânta în acelaşi timp linia melodică şi acompaniamentul. Bineînţeles că în redarea cu cât mai mare acurateţe a muzicii contribuie nu doar talentul şi munca depusă de artişti, ci şi calitatea instrumentului. “Instrumentul trebuie să te ajute, să existe o conexiune totală a artistului cu instrumentul la care performează. Marii pianişti îşi permit să îşi transporte propriile instrumente extrem de scumpe, un avantaj pe deplin meritat, însă majoritatea cântăm pe instrumente mai puţin profesioniste şi este mai greu pentru că, în momentul în care eşti invitat undeva, trebuie să te adaptezi la instrumentul la care urmează să cânţi. În Şcoala Populară de Arte avem acum un instrument excepţional, care a costat zeci de mii de euro; o bucurie imensă”, a mai arătat profesoara de pian.

***

 

 

Cei interesaţi să urmeze un curs “de bază”, care durează aproximativ 5 ani, se pot înscrie, începând cu luna septembrie, la Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” din Cluj Napoca. În principiu, nu există limită de vârstă, însă copiii pot începe studiul la pian de la 6 sau 7 ani, unii chiar mult mai timpuriu.

“Muzica este limbajul sufletului, al emoţiilor, şi nu doar copiii sau tineri se exprimă mai uşor prin muzică, ci şi adulţii”, încheie profesoara Olga Adriana Bordaş.

***

Alte beneficii ale studierii pianului:

– stimulează sensibilitatea auditivă;

– îmbunătăţeşte memoria şi dezvoltă atenţia;

– dezvoltă motricitatea fină;

– amplifică anumite competenţe sociale şi creşte stima de sine (prin expunerea în faţa publicului);

– îmbogăţeşte cultura generală.

***

Pianişti renumiţi: Ludwig van Beethoven, W.A. Mozart, Frederic Chopin, Sergei Rachmaninov,  Arthur Rubinstein, Daniel Barenboim, Maria Joao Pires, Vladimir Horowitz, Daniil Trifonov, Martha Argerich, Dinu Lipatti, Dan Grigore, Horia Mihail.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: