Piața imobiliară în trimestrul trei: creșterea prețurilor s-a stabilizat în Cluj-Napoca

În T3, la nivel național prețul proprietăților rezidențiale s-a depreciat cu 1,8% față de cele trei luni anterioare. Cluj-Napoca s-a menținut la aproape același nivel, cu un avans nesemnificativ de circa 0,2%, rămânând totodată cea mai scumpă piață imobiliară din țară. 

Locuințele din Cluj-Napoca s-au scumpit cu peste 20% în ultimul an și cu 33% în ultimii doi ani, însă trimestrul trei din 2022 a venit cu o stabilizare a acestora. Cu o valoare de 2.400 de euro pe metru pătrat, Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în țara noastră, înregistrând un avans nesemnificativ, de 0,2% în perioada iulie-septembrie. În trimestrul trei al anului în curs, la nivel național, prețul proprietăților rezidențiale s-a depreciat cu 1,8% față de cele trei luni anterioare – arată o statistică imobiliare.ro.

Cererea dar și oferta de proprietăți rezidențiale înregistrează o ușoară scădere, mai arată datele analizei. În cel de-al treilea trimestru al anului în curs, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale în marile orașe ale țării a consemnat o ușoară scădere față de anul trecut. Astfel, aproximativ 93.800 de potențiali cumpărători au căutat apartamente și case scoase la vânzare pe Imobiliare.ro în cele mai mari șase orașe ale țării – cifră ce echivalează cu o contracție de 1% față de al doilea pătrat din 2021.

În ceea ce privește dimensiunea pieței din perspectiva cererii de apartamente și case consemnate pe Imobiliare.ro, Bucureștiul se situează, în mod firesc, pe primul loc în clasament, la o distanță considerabilă de celelalte centre regionale – 50.300 de potențiali cumpărători. Urmează Cluj-Napoca cu 12.600 cumpărători și Timișoara cu 8.700 cumpărători activi, apoi Iași (8.100 cumpărători), Brașov (7.300 cumpărători) și Constanța (6.800 cumpărători).

 

Ne poți asculta și aici: