Platformă de învăţare destinată persoanelor cu deficienţe de vedere

În cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania, care se desfăşoară în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie, la Cluj-Napoca şi în alte patru oraşe din ţară (Oradea, Baia Mare, Satu Mare şi Alba Iulia), a fost lansată în premieră platforma educaţională “Bine în culori”. Cu ajutorul acesteia, utilizatorii pot învăţa alfabetul tactil al culorilor inventat de românul Tudor Paul Scripor.

”Bine în culori” este numele primei platforme de învăţare a alfabetului tactil al culorilor dedicată persoanelor cu deficienţe de vedere. Aceasta a fost lansată, în premieră naţională, la Cluj Napoca, în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2023.

Platforma este creată de Asociaţia Alfabetul Scripor, cu sprijinul Asociaţiei Zi de Bine (coordonată de Melania Medeleanu) şi vine mai ales în ajutorul persoanelor care nu cunosc Alfabetul Braille.

La evenimentul de lansare, inventatorul Alfabetului culorilor, Tudor Paul Scripor, a explicat că site-ul este unul complex, care foloseşte inteligenţa artificială. Mela este un asistent virtual care răspunde la toate întrebările referitoare la culori. Practic, îi pun întrebarea şi primesc răspunsul audio sau text şi audio, fiind complet accesibilă tuturor. Se discută de a aduce această tehnologie şi în şcoli pentru nevăzători, a spus Tudor Paul Scripor, inventatorul alfabetului tactil al culorilor, prezent la lansarea de la Cluj Napoca. Potrivit acestuia,  există deja solicitări la nivel internaţional pentru devoltarea platformei şi traducerea în limbile engleză, spaniolă şi poloneză.

Tot în cadrul BATRA 2023 s-a desfăşurat şi workshop-ul Alfabetul Tactil al Culorilor: Accesibilitate în Arhitectură în cadrul căruia s-a prezentat modul prin care Alfabetul Tactil al Culorilor contribuie la înțelegerea și accesibilizarea locuințelor standardizate, deschizând noi oportunități în acest domeniu. Arhitecţii au subliniat că se pot pune bazele unor hărţi tactile atât pentru apartamentele de locuinţe, cât şi pentru instituţiile publice astfel încât să transforme clădirile în unele uşor de folosit de către toată lumea, inclusiv de persoanele cu deficienţe de vedere.

În momentul în care intri într-un spaţiu public, de exemplu, un plan al clădirii este util oricui. Pentru un nevăzător, dacă are această hartă, el poate avea independenţă. Nu este necesar să ai în permanenţă pe cineva lângă tine care să te ajute, e foarte simplu să facem asta. În arhitectură, noi putem să utilizăm în multe situaţii această nouă unealtă de comunicare, alfabetul tactil al culorilor. Ne dorim să aplicăm concret această teorie în urma unei serii de workshopuri. Pe de altă parte, noi, cei care vedem, în anumite situaţii de urgenţă, putem deveni nevăzători, iar noi nu avem abilitatea de adaptare pe care nevăzătorii o au. Asta înseamnă că facem un limbaj comun. Sunt zece texturi care trebuie învăţate şi, care, ne ajută pe toţi, nu doar pe nevăzători, a declarat, potrivit Agerpres, arh. Daniela Maier, preşedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România.

***

Cum funcționează alfabetul Scripor?

Alfabetul tactil al culorilor – cunoscut sub numele de alfabetul Scripor, a fost numit după creatorul acestuia, dl. Tudor Paul Scripor. Cuvântul – „culoare” – indiferent de limbă, dialect, cultură, zonă geografică – a fost redus la un simbol, unic, simplu și universal. O combinație de puncte dintr-o singură celulă este folosită pentru a reprezenta o culoare. O celulă adiacentă, alaturată culorii de baza reprezintă nuanțele deschise sau închise, tonurile, saturația sau intensitatea culorilor.

Algoritmul alfabetului Scripor se bazează pe teoria culorilor* recunoscută la nivel internațional prin reprezentarea celor trei culori primare: ROȘU, GALBEN, ALBASTRU; culorilor secundare: PORTOCALIU, VERDE, MOV; culorii terțiare MARO; culorilor acromatice: GRI, ALB și NEGRU.

Acest sistem de codare permite acum și nevăzătorilor să citească, scrie, identifice, recunoască și să diferențieze în mod eficient, culorile.

***

Alfabetul Scripor, o invenţie premiată la nivel internaţional

Pentru această invenţie, în 2019, în cadrul Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii de la Geneva, invenţia sa a fost distinsă cu Medalia de Aur şi Marele Premiu. Un an mai târziu, la Conferinţa Internaţională Education 2.0 din Dubai, Tudor Scripor a fost recompensat cu premiul Outstanding Leadership Award, iar anul acesta, la sediul ONU din Viena, Essl Foundation, organizatoarea uneia dintre cele mai importante conferinţe din lume dedicate sprijinirii persoanelor cu dizabilităţi, i-a acordat lui Tudor Scripor prestigiosul Innovation Award.

(Ilona Farkas)

 

Ne poți asculta și aici: