Premieră medicală la Tg. Mureş: cord artificial implantat unui copil

La Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş a avut loc în această săptămână o premieră medicală pentru ţara noastră: unui copil suferind de gravă insuficienţă cardiacă i s-a implantat un cord artificial. Echipa medicală a fost condusă de dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară.

 

Echipa medicală din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, condusă de prof. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, a realizat prima implantare a unei inimi artificale la un copil din România. Potrivit doctorului Suciu, pacienta are 17 ani şi suferea de  insuficienţă cardiacă severă, iar o inimă artificială reprezenta singura soluţie pentru a-i oferi o şansă la viaţă. La procedura de implantare a cordului artificial a asistat prof.dr. Svetozar Putnik, din Belgrad, medic în cadrul unui important centru est-european în domeniul transplantării cardiace.

Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Şi aşa este. Am mers azi dimineaţă la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care aşteaptă un transplant, ştiind cât de puţini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă. Soluţia inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficienţe cardiace, o putea ţine în viaţă. Şi operaţia a reuşit. Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reuşim în acest an şi prima din România la un copil, a scris, pe Facebook, dr. Suciu.

Acesta a mulţumit echipei medicale care i-a fost alături şi şi-a exprimat, totodată, speranţa că în cadrul viitorului Institut al Inimii, care se va construi la Tg. Mureş, o astfel de intervenţie va fi o rutină.

Seara, când am plecat spre casă, m-am uitat la părculeţul din faţa Spitalului. Este locul în care se va construi noul Institut al Inimii. Acolo sunt acum nişte pomi fragezi, pe care i-aş lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea. Nu ştiu dacă pomii aceştia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a şoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină. Într-adevăr, inima are tainele ei, a subliniat dr. Horaţiu Suciu.

*Sursa foto: Facebook/Horațiu Suciu

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: