Românii se pregătesc pentru o iarnă cu facturi record. La ce soluții apelează ei

Urmează cea mai grea iarnă, iar un român din doi se teme că nu își vor putea încălzi locuința, potrivit unui studiu realizat de o firmă de consultanță. Soluțiile pe care românii le iau în calcul pentru sezonul rece sunt reducerea consumului produselor neesențiale (50%), reducerea consumului de energie electrică (48%) și apelarea la îmbrăcăminte groasă în casă (42%).

58% dintre români declară că le va fi foarte greu să achite facturile pentru utilități în iarna care urmează, iar 50% sunt îngrijorați că nu vor reuși să încălzească locuința, indică Reveal Marketing Research.

Scumpirile îi îngrijorează pe români mai mult decât alte neliniști din cadrul societății. 40% dintre români declară că valoarea facturii pentru energia electrică sau gazele naturale este cel mai mare motiv de neliniște pentru perioada următoare, iar 25% se declară îngijorați de creșterea prețurilor pentru articolele de bază. Pe de cealaltă parte, doar 13% dintre respondenți se declară îngrijorați de extinderea conflictului de la granițele României, 10% de nivelul corupției din țară, iar cei mai puțini, 5%, mai sunt îngrijorați de un nou val al pandemiei Covid-19.

În ceea ce privește percepțiile românilor cu privire la iarna care urmează, ne confruntăm cu o situație extrem de îngrijorătoare. 58% dintre români declară că le va fi foarte greu să achite facturile pentru utilități, într-o măsură mult mai mare tinerii între 25 și 34 de ani (64%). Jumătate dintre respondenți declară chiar că sunt îngrijorați că nu vor reuși să își încălzează locuința, iar 48% se așteaptă să existe întreruperi de furnizare a căldurii cauzate de infrastructurra veche.

Dacă ne îndreptăm atenția către comportamentele de consum și utilizare a utilităților, 58% dintre români declară că temperatura din casă va fi mai mică în iarna aceasta decât în anii anteriori, cu precădere tinerii între 25 și 34 de ani (71%).

Jumătate dintre respondenți vor folosi mai multe metode de încălzire a locuinței, iar 32% iau în calcul chiar deconectarea de la serviciul public de termoficare.

Nivelul de optimism este extrem de scăzut în rândul românilor, doar 18% dintre aceștia declarându-se optimiști, în timp ce 43% sunt mai degrabăpesimiști cu privire la nivelul de trai pentru iarna care urmează. La o privire mai atentă se observă că cei mai pesimiști sunt cei cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani (52%).

Românii au început deja să se pregătească de facturi record în această iarnă, iar economisirea este cuvântul de ordine. Costurile crescute cu utilitățile au determinat schimbări în comportamentul de consum și cumpărare. 55% dintre români declară că au renunțat să mai cumpere produse care nu sunt esențiale, într-o măsură semnificativ mai mare persoanele de peste 65 de ani (65%). 18% declară că și-au reînnoit contractul cu furnizorul de energie sau gaze naturale pentru a obține un preț mai bun, iar 13% că au schimbat chiar furnizorul. Doar 22% dintre români declară că nu au luat până în prezent măsuri.

Ne poți asculta și aici: