Știrile dimineții la EBS Radio, 3 noiembrie: noi microbuze, chirii și sport

Știrile dimineții de 3 noiembrie, la EBS Radio: chiriile cresc tot mai mult, autoritățile clujene fac demersuri pentru a achiziționa trei noi microbuze de transport pentru călători, lista cu medicamente gratuite va fi extinsă din decembrie și CFR Cluj se pregătește de un duel important în grupele Conference League.

Prețul chiriilor a continuat să crească în luna octombrie. În Cluj-Napoca prețurile medii la închiriere au crescut față de luna septembrie cu 8 procente la apartamentele de 3 camere și cu 7 procente la garsoniere. Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, avansul mediu al prețurilor chiriilor e de 19%, cel mai mare fiind la apartamente de 3 camere – aici,  chiria medie e cu 130 de euro mai mare în intervalul menționat și ajunge la 650 de euro. O garsonieră se închiriază, în medie, cu peste 300 de euro, iar un apartament cu două camere cu circa 500.

***

Autoritățile clujene fac demersuri pentru a achiziționa trei noi microbuze de transport pentru călători. Două dintre acestea trebuie să fie echipate cu scaune de pasageri pe toată lungimea mașinii, în timp ce al treilea să fie prevăzut cu un spațiu destinat cărucioarelor pentru persoanele cu dizabilități – se arată în caietul de sarcini. Valoarea estimată pentru noile autovehicule e de 1,5 milioane de lei.

***

Ministerul Sănătăţii va extinde lista de medicamente gratuite şi compensate, începând cu data de 1 decembrie, cu 21 de molecule noi destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, Parkinson, insuficienţă cardiacă, boli endocrine şi metabolice, afecţiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar şi amiotrofie spinală musculară. Această actualizare a listei, a treia în acest an, se înscrie în cadrul politicii actuale susţinute de Ministerul Sănătăţii de creştere a accesului mai rapid la medicamente inovative.

***

U-BT Cluj-Napoca a fost învinsă în deplasare de echipa lituaniană 7Bet-Lietkabelis Panevezys, cu scorul de 89-84 (19-18, 20-18, 25-23, 25-22), miercuri seara, în Grupa A a competiţiei masculine de baschet EuroCup. Campioana României a suferit al doilea eşec la rând şi al treilea în acest sezon de EuroCup, după un meci strâns, în care diferenţa a fost făcută de detalii, în favoarea echipei baltice. U-BT Cluj-Napoca va juca următorul meci pe 23 noiembrie, acasă, cu Germani Brescia.

***

Echipa CFR Cluj va întâlni, joi, pe teren propriu, de la ora 19.45, formaţia Ballkani, în ultima etapă a grupei G a Conference League, În celălalt meci din grupă se întâlnesc, de la aceeaşi oră, Slavia Praga şi Sivasspor. Lider în clasament este Sivassppor, cu 10 puncte, în timp ce CFR Cluj este pe doi, cu 7 puncte, şi Slavia pe trei, tot cu şapte puncte. Ballkani ocupă ultimul loc, cu patru puncte. Prima clasată la finalul fazei grupelor se va califica în optimi, iar echipa de pe locul doi va juca în play-off-ul pentru optimi. Tehnicianul echipei CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că o calificare în primăvara europeană ar fi “un miracol” având în vedere faptul că “fotbalul românesc a luat-o rău în jos”.

Ne poți asculta și aici: