Știrile serii: A fost stabilit programul manifestărilor de 1 Decembrie la Cluj-Napoca / Românii au rezervat de Black Friday vacanțe la mare de peste 2 milioane de euro / Clujul va găzdui o nouă competiţie sportivă internaţională

Furnizorii care emit cu întârziere de câteva luni facturile la energie ar trebui să le permită clienților să plătească eșalonat suma datorată, spune premierul Nicolae Ciucă, românii au rezervat de Black Friday vacanțe la mare de peste 2 milioane de euro și Clujul sărbătorește Ziua Națională a României cu evenimente în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu și Piața Unirii – acestea sunt principalele știri ale serii la EBS Radio.

Foto: CNAIR / Facebook

Furnizorii care emit cu întârziere de câteva luni facturile la energie ar trebui să le permită clienților să plătească eșalonat suma datorată, spune premierul Nicolae Ciucă. El a afirmat că a cerut acest lucru astfel încât cetăţenii să poată să îşi plătească factura, chiar dacă e primită după cinci sau șase luni. Declarația premierului vine în contextul în care acum se decide forma finală pentru calculul facturilor în următoarea perioadă.

***

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, estimează o inflaţie mai mare decât în prezent, pentru finalul anului. BNR a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru sfârșitul lui 2022 şi la 11,2% pentru sfârşitul anului 2023. Mugur Isărescu a afirmat că traiectoria viitoare a ratei anuale a inflaţiei depinde în mod esenţial de deciziile referitoare la durata/configuraţia schemei de plafonare a preţurilor pentru energia electrică şi gazele naturale. În ultimele luni, inflația s-a situat între 14 și 16%.

***

A fost lansat un nou program pentru dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare a mașinilor electrice, în valoare de 500 de milioane de lei, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Potrivit acestuia, în România se înregistrează o creștere spectaculoasă a vânzărilor de mașini electrice. În program se pot înscrie instituţiile publice, unitățile administrativ-teritoriale, staţiunile turistice și asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

***

Clujul sărbătorește Ziua Națională a României cu evenimente în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu și Piața Unirii. Potrivit reprezentanților primăriei clujene, în dimineața zilei de 1 decembrie va avea loc o defilare militară, la ora 19.00 va fi pornit iluminatul festiv, iar apoi, vor concerta Inna și Cargo. De la ora 20.00, este programat un spectacol de artificii și drone. Anul acesta se împlinesc 104 ani de la Unirea Transilvaniei cu România.

***

Românii au rezervat de Black Friday vacanțe la mare de peste 2 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere cu 25% față de campania de anul trecut, potrivit reprezentanților unei agenții de turism online. Cel mai ieftin pachet a fost în valoare de 150 de lei, iar cel mai scump a costat peste 18.000 de lei. În weekendul prelungit de Black Friday, au fost intervale în care la fiecare șase secunde s-a înregistrat o cerere de rezervare din partea turiștilor dornici să cumpere un sejur pe litoralul autohton pentru vara viitoare.

***

Condițiile meteorologice închid circulația pe anumite sectoare ale drumurilor montane Transalpina și Transfăgărășan. Astfel, din motive de siguranță, începând de joi, de la ora 07:00, traficul rutier va fi interzis între Rânca și Obârșia Lotrului și între Piscu Negru și Cabana Bâlea Cascadă, anunță Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Conducătorilor auto care tranzitează în această perioadă rute montane li se recomandă să aibă autoturismele echipate de iarnă, să circule cu atenție și să respecte semnalizările și atenționările oficiale.

***

După Nicuşor Bancu şi Florin Tănase, încă un jucător dintre cei convocaţi iniţial nu va putea fi prezent la cele două partide ale Naționalei de fotbal de luna aceasta. Deşi s-a prezentat în cantonament, Denis Alibec are o problemă medicală şi nu va putea evolua în meciurile amicale cu Slovenia şi Republica Moldova. În urma unui consult medical s-a constatat că atacantul de la Farul Constanţa are o leziune musculară. Astfel, selecţionerul Edward Iordănescu a decis să îl cheme pe Marius Ştefănescu de la Sepsi. România va juca două meciuri amicale, ultimele din acest an, joi, de la ora 18.30, pe Cluj Arena, cu Slovenia, şi duminică, la Chişinău, cu Republica Moldova.

***

De anul viitor, România va găzdui o nouă competiţie internaţională: Campionatul european universitar de culturism, care este programat în luna aprilie, la Cluj-Napoca, a anunțat preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, Gabriel Toncean. Sportul universitar are un potenţial fenomenal şi poate reprezenta o pepinieră pentru viitorii campioni mondiali, a afirmat acesta. Gabriel Toncean spune că pregătirile pentru evenimentul de primăvara viitoare au început deja.

 

Ne poți asculta și aici: