Știrile serii: Câştigul salarial mediu net a ajuns la aproximativ 4.000 de lei / Clujenii au fost între primii din țară, la cumpărăturile de Black Friday / Două festivaluri muzicale clujene au fost nominalizate la European Festival Awards 2022

În România, câştigul salarial mediu net a ajuns la aproximativ 4.000 de lei, clujenii au fost între primii din țară, la cumpărăturile de Black Friday și două festivaluri muzicale clujene au fost nominalizate la European Festival Awards 2022 – acestea sunt principalele știri ale serii la EBS Radio.


În România, câştigul salarial mediu net a crescut în septembrie cu 70 de lei față de luna august și a ajuns la aproximativ 4.000 de lei, anunță Institutul Național de Statistică. Cele mai mici salarii au fost primite de angajații din hoteluri şi restaurante – 2.233 lei, iar cele mai mari, de cei care lucrează în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – 16.085 lei. Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, câştigul salarial mediu net a crescut cu aproape 14 procente, potrivit datelor INS.

***

Esplanada din fața Teatrului Național va fi gata până în 1 Decembrie, susțin reprezentanții primăriei clujene. Lucrările sunt prevăzute în proiectul de modernizare a Parcului „Ștefan cel Mare”, care se apropie de finalizare, stadiul fiind de 92%. Investiția va depăși 2,4 milioane de euro.

***

Lucrările de reparații și reabilitare termică a patru unități de învățământ din județul Cluj au fost finalizate, anunță reprezentanții Consiliului Județean. Acestea au vizat școlile din localitățile Mica, Sânmărtin, Suatu și Borșa. Investițiile au trecut, în total, de 300.000 de lei. De altfel, în ultimele 3 luni, Consiliul Județean Cluj a alocat aproape 1.400.000 de lei pentru 11 comune clujene în vederea îmbunătățirii condițiilor de învățare, precum și pentru cumpărarea unui microbuz școlar.

***

Clujenii au fost între primii din țară, la cumpărăturile de Black Friday, în prima jumătate de oră de la debutul acțiunii, potrivit datelor unuia dintre cei mai mari retaileri din România. În primele 30 de minute, românii au cheltuit 151 milioane de lei, în creştere cu 13 milioane de lei faţă de ediţia de anul trecut. Valoarea medie a coşului de cumpărături, în online, va trece astăzi de 500 de lei, faţă de 450 de lei, cât a fost anul trecut, asta şi pe fondul scumpirii produselor, nu neapărat a dorinţei românilor de a cumpăra mai mult, potrivit estimărilor specialiștilor.

***

Două festivaluri muzicale clujene au fost nominalizate la European Festival Awards 2022, eveniment reluat după o pauză cauzată de pandemia de covid-19. Festivalul Electric Castle poate fi votat la categoria evenimentelor mari, cu peste 40.000 de spectatori pe zi, iar Jazz in the Park, la categoria festivalurilor mici. Câștigătorii vor fi anunțați în 18 ianuarie, anul viitor.

***

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a anunţat că jucătorii săi vor avea zile libere în pauza provocată de meciurile echipei naţionale a României, în funcţie de rezultatul următoarei partide cu CS Mioveni. Potrivit acestuia, meciurile cu gruparea din Argeș au fost întotdeauna grele. Dacă fotbaliștii din Gruia nu înving, vor avea liber mai puţin, a spus tehnicianul. CFR Cluj o întâlneşte pe CS Mioveni, duminică, de la ora 18:00, pe Stadionul Orăşenesc din Mioveni, într-o partidă contând pentru etapa a 18-a a Superligii.

Ne poți asculta și aici: