Știrile serii: Comisia Europeană consideră că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc condițiile pentru a intra în spațiul Schengen / Luna viitoare se deschide Centrul pentru Tineret din Cluj-Napoca / Studenții UBB vor participa la o acțiune de ecologizare la Grădina Botanică

Știrile serii la EBS Radio: Comisia Europeană consideră că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc condițiile pentru a intra în spațiul Schengen, producătorii de pâine, ulei şi lactate pot lua granturi de până la 500.000 euro de la stat, studenții de la Universitatea Babeș-Bolyai vor participa vineri la o acțiune de ecologizare la Grădina Botanică „Alexandru Borza” și naționala României va evolua, din nou, pe Cluj Arena – acestea sunt principalele știri ale serii la EBS Radio.

Foto: Facebook / Universitatea Babeș-Bolyai

Comisia Europeană consideră că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc condițiile pentru a intra în spațiul Schengen, a declarat astăzi comisarul Ylva Johansson. Cele trei țări sunt pregătite să implementeze pe deplin acquis-ul Schengen, se arată într-un document al Comisiei Europene. Decizia în privința aderării la spațiul de liberă circulație va fi luată în cadrul Consiliului JAI de luna viitoare. E nevoie de unanimitate, însă există semnale că țări ca Olanda și Suedia s-ar putea opune.

***

Producătorii de pâine, ulei şi lactate pot lua granturi de până la 500.000 euro de la stat, în baza unei scheme aprobată astăzi în şedinţa de Guvern. Măsura a fost luată pentru a-i ajuta pe procesatorii din industria alimentară care întâmpină dificultăţi, ca urmare a declanşării războiului din Ucraina. Resursele financiare totale necesare implementării schemei de ajutor de stat sunt de 200 de milioane de euro.

***

Centrul pentru Tineret, un nou spațiu multifuncțional dedicat tinerilor, va fi deschis în luna decembrie, la Cluj-Napoca. Proiectul urmează să intre în procedura de recepție a lucrărilor, anunță autoritățile locale. Noul spațiu, cu o suprafață de aproximativ 125 mp, se află în incinta Palatului Statusului Romano-Catolic de pe strada Iuliu Maniu nr. 1 și va găzdui activități culturale și educaționale dedicate tinerilor. Valoarea totală a lucrărilor trece de 889.000 de lei, proiectul fiind câștigător în cadrul procesului de Bugetară participativă.

***

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca își deschide porțile vinerea aceasta, în Piața Unirii. Căsuțele amenajate în cadrul evenimentului vor avea montate panouri solare, pentru reducerea consumului de energie. Zeci de concerte vor avea loc pe scena amplasată în Piața Unirii. Vor cânta, printre altele, trupele Voltaj, Direcția 5 și Semnal M. Târgul de Crăciun își deschide porțile vineri la ora 18:00, iar o oră mai târziu e programată aprinderea iluminatului de sărbători din Piața Unirii.

***

Studenți voluntari de la Universitatea Babeș-Bolyai vor participa vineri la o acțiune de ecologizare la Grădina Botanică „Alexandru Borza”. Aceasta se va încheia cu inaugurarea unei alei a biodiversității, anunță reprezentanții universității. Acțiunea este organizată sub egida UBB Goes Green, adoptată ca direcție strategică a instituției. În prezent, UBB are în administrare peste 80 de hectare de spații verzi, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din zona verde a orașului. Un adevărat hotspot al biodiversității îl reprezintă Grădina Botanică „Alexandru Borza”, situată în centrul Clujului.

***

Naționala României va evolua, din nou, pe Cluj Arena. Mâine, la ora 18:30, este programat meciul amical de fotbal dintre reprezentativele României și Sloveniei. Federația Română de Fotbal a anunţat că, până aseară, s-au vândut peste 10.000 de bilete, toate online. Ulterior acestui meci, tricolorii vor mai disputa, la Chișinău, o partidă-test cu naționala Republicii Moldova. Cele două meciuri vor fi ultimele jocuri de pregătire ale selecționatei României înainte de startul preliminariilor Campionatului European de Fotbal EURO 2024.

Ne poți asculta și aici: