Știrile serii: Ministrul de Interne din Austria, împotriva intrării în Schengen a României, Bulgariei și Croației / Lucrările din fața Teatrului Național vor fi gata până în 1 Decembrie / Începe Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca

Ministerul de Interne din Austria se pronunță împotriva intrării în spațiul Schengen a României, Bulgariei și Croației,  lucrările din fața Teatrului Național din Cluj-Napoca vor fi gata până în 1 Decembrie și în această seară începe Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca – acestea sunt principalele știri ale serii la EBS Radio.

Foto: Facebook / Târgul de Crăciun Cluj-Napoca

Ministerul de Interne austriac a anunţat opoziţia acestei ţări faţă de eliminarea controalelor la frontierele statelor membre UE România, Bulgaria şi Croaţia, relatează o publicație din această țară, citată de DPA. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat zilele trecute că cele trei ţări ar trebui să adere fără întârziere la zona de liberă circulaţie Schengen. Austria se confruntă în prezent cu un număr sporit de refugiaţi care au trecut prin alte state UE de-a lungul aşa-numitei rute a Balcanilor pentru a intra în această ţară. Un vot asupra aderării celor trei ţări la spaţiul Schengen este programat luna viitoare, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. O decizie în acest sens necesită unanimitate.

***

În Cluj-Napoca, lucrările din fața Teatrului Național vor fi gata până în 1 Decembrie, anunță autoritățile locale. Potrivit acestora, doar gazonul mai este de pus în zonele aferente. Lucrările la parcul din spatele Teatrului Național vor fi finalizate până la sfârșitul anului. Proiectul constă în realizarea unui cadru prielnic pentru petrecerea timpului liber. Totodată, noua configurație va oferi posibilitatea de organizare a unor evenimente și festivități de mici dimensiuni, într-un spațiu multifuncțional. Valoarea contractului trece de 11.700.000 de lei.

***

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca își deschide porțile în această seară la ora 18.00, iar la ora 19.00 va fi aprins iluminatului festiv în Piața Unirii. Un sfert de oră mai târziu e programat concertul celor de la Voltaj. Piața Unirii va deveni, de altfel, până în 31 decembrie, gazda relaxării, a veseliei, a cadourilor și a poveștilor la gura sobei, afirmă organizatorii. În această perioadă, clujenii vor avea parte și de concerte și momente artistice. Mâine vine rândul celor de la Direcția 5 să îi încânte, de la ora 20.00.

***

La Cluj-Napoca a început Festivalul Lights On Romania: 10 instalații spectaculoase realizate de artiști din Marea Britanie, Polonia, Franța, Olanda și România au fost amplasate în 7 locuri din oraș. Tema generală a ediției este Intersection, pe care publicul o poate descoperi până în 27 noiembrie.

***

Traficul rutier pe strada Mărginașă va fi închis, în perioada 21-30 noiembrie, pe tronsonul cuprins între strada Bogdan Petriceicu Hașdeu și Calea Moților, anunță reprezentanții primăriei clujene. Pietonii vor putea circula pe un culoar protejat. Măsura este necesară în contextul lucrărilor prevăzute în proiectul mai amplu de modernizare a arterelor din zonă.

***

Fiole cu substanţe dopante cu grad mare de risc au fost găsite, în urma unui control, de inspectorii vamali de la Aeroportul Cluj-Napoca, în două colete care urmau să fie trimise în SUA, printr-o firmă de curierat, anunță Autoritatea Vamală. Potrivit reprezentanților instituției, această substanţă este supusă reglementărilor legale privind prevenirea şi combaterea producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc. Drept urmare, fiolele au fost reţinute şi predate organelor de cercetare competente în vederea continuării cercetărilor.

Ne poți asculta și aici: