Știrile serii: Situaţia cazurilor de covid-19 va fi prezentată săptămânal / Mai puțin de 30% dintre români au primit salariul mărit în acest an / A început Rabla pentru Electrocasnice

Ministerul Sănătăţii va prezenta săptămânal situaţia cazurilor de covid-19, mai puțin de 30% dintre români au primit salariul mărit în acest an potrivit unei analize, a început o nouă ediție a programului Rabla pentru Electrocasnice, iar în Cluj-Napoca, familiile și persoanele cu venituri mici beneficiază de un sprijin financiar de 400 de lei/an/beneficiar, în cadrul Programului „Alimente” 2022 – acestea sunt știrile serii la EBS Radio.

Foto: Facebook / Emil Boc

Ministerul Sănătăţii va prezenta săptămânal situaţia cazurilor de covid-19, în fiecare zi de luni pentru săptămâna precedentă. În prezent, raportarea privind infectările cu coronavirus este zilnică. De ieri până astăzi, au fost înregistrate 215 cazuri noi, la nivel național, cu 48 mai multe faţă de ziua anterioară. Cele mai multe au fost raportate în București – 64 și în judeţul Cluj – 25.

***

Mai puțin de 30% dintre români au primit salariul mărit în acest an, potrivit rezultatelor unui studiu realizat luna trecută la inițiativa unei companii bancare. Dintre cei cărora angajatorii le-au majorat veniturile, aproape jumătate au primit un spor de până la 5%. Aceasta în condițiile în care inflația e de peste 15 procente. Aproape jumătate dintre angajații cu salarii lunare de peste 10.000 de lei care au răspuns la sondaj au primit venituri mai mari anul acesta. În cazul celor are câștigă între 2.500 și 5.000 de lei pe lună, majorarea a venit la o treime dintre cei chestionați. Iar la cei cu salarii mici, la doar 20%.

***

A început o nouă ediție a programului Rabla pentru electrocasnice, pentru cei care doresc să își înlocuiască echipamentele din casă cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic. Așadar, potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, de acum persoanele fizice își pot crea conturi de utilizator în aplicația informatică pentru a participa la program. Cei care au deja un cont trebuie doar să se autentifice în contul de utilizator existent. Ulterior, sunt programate etapele de selecție a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program. Primele, între 5 și 9 decembrie sau până la epuizarea bugetului, sunt cele pentru mașini de spălat rufe și vase, precum și pentru frigidere și congelatoarele.

***

În Cluj-Napoca, familiile și persoanele cu venituri mici beneficiază de un sprijin financiar de 400 de lei/an/beneficiar, în cadrul Programului „Alimente” 2022. Valoarea tichetelor sociale a fost dublată prin hotărâre de Consiliu Local. Așadar, potrivit reprezentanților primăriei, pentru cele aproape 7.200 de cereri eligibile depuse din aprilie până în 11 octombrie, va fi virată diferența de 200 de lei pe aceleași carduri, iar pentru cele depuse în restul lunii octombrie, cardurile vor fi alimentate direct cu suma de 400 lei. Cererile de carduri tip tichete sociale pentru acest an mai pot fi depuse până în 29 noiembrie.

***

În județul Cluj, lucrările la infrastructura de apă și canalizare din 10 localități se apropie de finalizare, anunță Consiliul Județean. Potrivit reprezentanților instituției, acestea au fost realizate în proporție de 90%. Investiția vizează printre altele, satele Aghireșu, Gârbău, Gilău, Păniceni și Căpușu Mic. Valoarea totală a lucrărilor se apropie de 34.500.000 de lei. Ele sunt prevăzute într-un proiect european mai mare, în valoare de peste 404 milioane de euro.

***

În Cluj-Napoca, linia 8 care leagă Piața Mihai Viteazul de Aeroport va fi deservită de troleibuze, începând din 5 decembrie, anunță Compania de Transport Public. Potrivit reprezentanților CTP, mijloacele de transport public cu tracțiune electrică parcurg cele mai solicitate și aglomerate trasee din oraș. De la finalul anului 2020, în Cluj-Napoca au fost înființate 3 noi linii transport cu troleibuzul: linia 2, între str. Izlazului și Piața Gării, linia 10, între str. Unirii și B-dul Muncii, linia 14, între str. Bucium și B-dul Muncii, iar pe linia 23 P-ța Mihai Viteazul – B-dul Muncii, autobuzele au fost înlocuite cu troleibuze.

***

Pentru activităţile de explorare şi folosire a cosmosului e nevoie de cooperarea internaţională între state, iar România ar trebui să se implice mai mult şi să-şi folosească potenţialul în domeniu, a declarat astăzi la Cluj Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român. El a participat la un atelier, „Space Systems Engineering”, organizat de un cluster format din mai multe entităţi care se ocupă cu activităţi spaţiale. De altfel și reprezentanții acestuia au precizat că aşteaptă ajutor din partea statului român.

Ne poți asculta și aici: