Știrile zilei de 10 februarie la EBS: Donații la Cluj pentru locuitorii afectați de cutremurele din Turcia | Elevii din Cluj au intrat în vacanţă

Știrile zilei de 10 februarie la EBS: Clujenii care doresc să dea o mână de ajutor locuitorilor afectați de cutremurele din Turcia au la dispoziție două sedii în care pot dona bunuri, elevii din Cluj și din alte 9 județe vor intra în vacanţă astăzi, urmând să se întoarcă la şcoală în 20 februarie, când vor începe un nou modul și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a pus bazele unui centru de excelență în domeniul conservării și valorificării patrimoniului.

Clujenii care doresc să dea o mână de ajutor locuitorilor afectați de cutremurele din Turcia au la dispoziție două sedii în care pot dona bunuri. Ambasada Turciei și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România s-au mobilizat pentru a veni în întâmpinarea nevoilor celor afectați de calamități, prin strângerea de fonduri și obiecte de prim-ajutor care vor fi donate direct Autorității pentru Mangamentul Dezastrelor Naturale. Donațiile pot fi aduse la Consulatul Onorific al Turciei în Apahida sau la BT Arena. Sunt acceptate alimente neperisabile, pături, produse de igienă sau articole vestimentare.

Elevii din Cluj și din alte 9 județe vor intra în vacanţă astăzi, urmând să se întoarcă la şcoală în 20 februarie, când vor începe un nou modul. Începând din acest an nu mai există semestre, ci module de învățare – cinci la număr – despărțite de vacanțe. Programele „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se vor desfăşura între 27 februarie şi 16 iunie, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a pus bazele unui centru de excelență în domeniul conservării și valorificării patrimoniului cultural și natural, creat la Cluj. Proiectul este derulat alături de trei parteneri de prestigiu din domeniul conservării și valorificării patrimoniului – Ordinul Arhitecților din România, Mihai Eminescu Trust și Ambulanța pentru Monumente. Inițiativa își propune să aducă beneficii pentru obiectivele și activitățile specifice ale partenerilor, asumându-și să identifice soluții sustenabile și durabile pentru dezvoltarea comunităților și a mediului socio-economic și antreprenorial din România în domeniul valorificării resurselor de patrimoniu cultural-identitar și natural. Acest lucru vine ca un demers complementar Catedrei UNESCO în Sustenabilitate, recent lansată la UBB.

Ministerul Apărării din România precizează că o rachetă rusească lansată din Marea Neagră a trecut la 35 de kilometri de granița cu România, pe deasupra Republicii Moldova. Două MIG-21, aflate în aer la momentul lansării rusești, au fost redirecționate în zona de NE a țării. Declarațiile oficialilor vin după ce comandantul Armatei Ucrainene a susținut că două rachete rusești ar fi traversat pentru scurt timp spațiul aerian al țării noastre.

Ne poți asculta și aici: